Realtid

FI ger Skandia Liv en varning - får sanktionsavgift på 35 Mkr

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 22 apr. 2020Publicerad: 22 apr. 2020

Skandia Liv har under flera år inte beräknat sitt kapitalbehov och åtagande mot kunderna på ett realistiskt och korrekt sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har inneburit att skyddet för kunderna och bolagets solvenssituation inte har kunnat bedömas på ett rättvisande sätt. Skandia Liv får därför en varning och en sanktionsavgift på 35 miljoner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Finansinspektionen (FI) har undersökt om Skandia Liv har följt reglerna för beräkning av sina åtaganden gentemot försäkringstagarna, de försäkringstekniska avsättningarna, samt det kapital som bolaget ska avsätta för att kunna hantera riskerna i verksamheten. FI:s undersökning omfattar perioden från och med fjärde kvartalet 2016 till och med tredje kvartalet 2019.

Reglerna om beräkning av försäkringstekniska avsättningar och kapitalkrav är till för att försäkringsbolag alltid ska värdera sina åtaganden till kunderna korrekt och avsätta tillräckligt med kapital för att kunna möta dessa. Att beräkna risker på ett korrekt och realistiskt sätt är avgörande för att bolag verkligen har tillräckligt med kapital och är en central del av konsumentskyddet på försäkringsmarknaden.

Skandia Liv har under flera år använt ett felaktigt antagande om risken för att försäkringar upphör i förtid, så kallad annullation. Det har medfört att såväl bolagets åtaganden som det kapital som avsatts för dessa inte beräknats korrekt och realistiskt. Därmed har inte skyddet för kunderna och bolagets solvenssituation kunnat bedömas på ett rättvisande sätt. Dessutom har underlaget för beräkning av åtaganden haft brister som ytterligare försvårat en sådan bedömning.

Att Skandia Liv inte har tillämpat reglerna på ett korrekt sätt under en längre period är allvarligt. Bolaget har samtidigt vidtagit åtgärder för att rätta till bristerna. FI har därför beslutat att Skandia Liv ska få en varning i förening med en sanktionsavgift på 35 miljoner kronor. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]