Realtid

FI försvarar robothandel

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 01 juni 2020Publicerad: 01 juni 2020

”Högfrekvenshandlarna utnyttjar det som kallas latensfördelar. De är helt enkelt snabbare in i orderboken än någon som inte har de här fördelarna på samma sätt”, säger  Finansinspektionens expert inom marknadsmissbruk, Magnus Schmauch till DI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att återkalla eller ändra en order för att skapa en falsk eller vilseledande bild av tillgången eller priset på ett finansiellt instrument faller under den kategorin marknadsmanipulation. Men i många av de exempel som nämns där högfrekvenshandlare skär emellan i orderböckerna handlar det egentligen bara om snabbhet, enligt Magnus Schmauch, rådgivare på Finansinspektionen där han arbetar med marknadsmissbruksfrågor och tillsynskonvergens inom EU.

– Det är inte tillåtet att programmera en robot att manipulera priset. På samma sätt som det inte är tillåtet för en enskild att manipulera priset för en robot. Men att bara reagera på en handelsorder som redan ligger i system och vara snabbare med en motorder måste inte nödvändigtvis vara förbjudet. Vi tycker nog att regelverket i sig ger ganska goda möjligheter att ingripa om det skulle behövas.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]