Börsvärdet väntas uppgå till 9,5 miljarder kronor – och med en stark portfölj av offentliga hyresgäster ser Intea ut att kunna bli en nyckelspelare på fastighetsmarknaden.
Stort intresse för samhällsfastigheter på börsen
När fastighetsbolaget Intea i veckan gör börsdebut markerar det startskottet för en ny typ av renodlat samhällsfastighetsbolag på Stockholmsbörsen.
Med ett börsvärde på cirka 9,5 miljarder kronor väntas noteringen bli en av årets största, skriver Dagens Industri.
Missa inte: Kontorsmarknaden skakar i sina grundvalar. Realtid
”Vi äger tydligt nischade samhällsfastigheter med en hög grad av specialanpassning och hög kvalitet, samt en mycket hög andel offentliga hyresgäster,” säger Inteas vd Charlotta Wallman Hörlin till tidningen.
Många tunga namn
Bolaget, som grundades 2015, har valt en försiktigare tillväxtväg än jämförbara aktörer.
Med fastigheter värda 22,6 miljarder kronor är portföljen betydligt mindre än SBB:s (börskurs Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) rekordnotering på 159 miljarder kronor från första kvartalet 2022.
Läs mer: Fastighetsaktier ned 35 procent – är vändningen nära? Realtid
Intresset från institutionella investerare är stort. Tunga namn som Tredje AP-fonden, AFA Försäkring, Swedbank (börskurs Swedbank) Robur och Länsförsäkringar Fondförvaltning har redan förbundit sig att teckna 46 procent av B-aktierna i erbjudandet, skriver Privata Affärer.
Teckningskursen för Inteas B-aktie är satt till 38-40 kronor, medan D-aktien erbjuds för 27,50 kronor. Den senare ger en direktavkastning på 7,3 procent, vilket placerar den mellan säkrare alternativ som Akelius D (6,1 procent) och mer riskfyllda som Corem D (8 procent).
Första handelsdag
Timingen för Inteas börsnotering sammanfaller med förväntningar om kommande räntesänkningar.
”Kalkylen har faktiskt förbättrats. Vi arbetar oftast med en produktionskostnadsbaserad hyra där finansieringskostnader är en del. Det gör att lönsamheten fortsatt är god i våra projekt”, förklarar Wallman Hörlin för Dagens Industri.
Missa inte: Framtiden för fastighetsmarknaden: ”Psykologiska faktorer”. Realtid TV
Bland hyresgästerna finns flera tunga offentliga aktörer som Polismyndigheten (18 procent av hyresintäkterna) och Kriminalvården (15 procent) – med en genomsnittlig kontraktstid på 7,2 år, skriver Affärsvärlden.
Första handelsdag är planerad till den 12 december 2024. Emissionslikviden ska främst användas till nya fastighetsinvesteringar och för att stärkaInteas finansiella ställning.
Läs mer: AI-chefen: ”Fastighetsbranschen måste lämna pdf:er bakom sig”. Realtid TV
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.