31 mars 2025

Realtid

Skandalköpet beskrivs som "Sveriges största korruptionsaffär"

skandalköpet
Moderaternas gruppledare i Göteborg, Axel Josefson, hoppas att flera partier ska ge sitt stöd till den nya granskningen av den mörkade miljardaffären i Karlastaden. (Foto: Adam Ihse/Helena Landstedt/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 27 mars 2025Publicerad: 27 mars 2025

Oppositionen i Göteborg kräver ytterligare granskning av kommunala fastighetsbolaget Framtidens omstridda miljardköp i Karlastaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera partier vill utreda misstankar om att den kritiserade affären var olaglig och i strid med EU:s statsstödsregler.

”Vi står tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Demokraterna bakom det här förslaget och hoppas att flera partier ska ge sitt stöd”, säger Axel Josefson, gruppledare för Moderaterna i Göteborg, till Dagens Industri.

Missa inte: Från lyxvåning till konkurs – så knäcktes fastighetsimperiumet. Realtid

Kravet på ytterligare granskning kommer efter att advokatbyrån Cirios externa rapport riktat hård kritik mot affären.

Kontroversiellt villkor

Affären, som genomfördes för drygt ett år sedan, omfattade 151 000 kvadratmeter byggrätter intill det 246 meter höga Karlatornet på Lindholmen i Göteborg.

Framtiden köpte dessa från Balder (börskurs Balder) och Serneke för omkring en miljard kronor.

Ett särskilt kontroversiellt villkor i avtalet är att säljarna har rätt att köpa tillbaka de fyra samägda kvarteren för samma pris plus halva inflationen om det sker före oktober 2027.

ANNONS

Fastighetskriget: Engelbert på nit – glömde betala 2 800 kronor

Tidigare vännerna Oscar Engelbert och Erik Selin har i ett bittert fastighetskrig stämt varandra. Nu har den förstnämnde gått på en nit.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Hårda kritiken

Advokatbyrån Cirio har i sin utredning identifierat tre stora invändningar, skriver Dagens Industri.

För det första borde Göteborgs stads fullmäktige fått möjlighet att ta ställning i frågan. För det andra beskrivs återköpsoptionen som i princip ett lån på fördelaktiga villkor.

Läs även: Miljonregn över Norions chefer – tjänade på egna fastighetslån. Realtid

”Vi har därtill identifierat en potentiell risk att konstruktionen av återköpsoptionen skulle kunna ses som ett statsstöd och stöd till enskild enligt kommunallagen”, står det i rapporten.

För det tredje beskriver utredarna hur affären präglats av utmaningar kring informationsdelningen eftersom börsnoterade bolag var involverade.

”En bomb”

ANNONS

Liberalernas Axel Darvik, en av initiativtagarna till den nya granskningen, beskriver rapporten som ”en bomb” och menar att kritiken är mycket allvarlig.

”Jag utesluter inte att hela agerandet från bolagets sida, men även från Jonas Attenius (kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, red.anm), var olagligt och brottsligt. Det här är sannolikt den största korruptionsaffären som vi har sett i Sverige”, säger han till DI.

Efter granskningen: Balder gör sig av med Norion

Beslutet kommer efter en period av intensiv mediegranskning kring nischbankens verksamhet och Erik Selins dubbla roller i bolagen.

Darvik har tidigare anmält upplägget till EU-kommissionen.

”Man har köpt mark som inte går att bebygga med hyresrätter. Totalt handlar det om 1,1 miljarder som göteborgare betalat in i skatt som nu är borta”, sa han till Dagens Nyheter för en månad sedan.

Försvarar affären

Framtidens vd Terje Johansson har försvarat bolagets agerande och menat att affären genererar vinst för staden.

”Vi kan ju hela affären och genom att ge den här optionen fick vi en prissänkning som är större än kostnaden för kapitalbildningen, alltså att vi tar upp lånet”, säger han till DN.

ANNONS

Missa inte: Skuldfälla hotar fastighetssektorn – kan slå mot hela marknaden. Realtid

Attenius står bakom Framtiden och anser sig vara rentvådd efter de granskningar som gjorts. Han har även kallat granskningen för ”onödig och dyr”.

”Jag vill betona att jag i min roll som kommunstyrelsens ordförande inte får någon som helst kritik, vare sig av i den externa granskningen eller i den kommunala stadsrevisionen”, säger han till DI.

Sernekes fall – väntas pågå i flera år

Efter Sernekes konkurs i januari har bouppteckningen nu lämnats in.

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS