Stockholms kontorsmarknad står inför fortsatta utmaningar när vakansgraden når rekordhöga nivåer. En del av marknaden har dock gått åt rätt håll.
Kontorskrisen: Hybridarbete och lågkonjunktur pressar efterfrågan
Mest läst i kategorin
Efter några tuffa år ser fastighetsbranschen äntligen ut att stabiliseras. För Stockholms kontorsmarknad är läget desto tuffare, med vakanser som skjuter i höjden.
Nu visar Citymark Analys senaste kartläggning att huvudstadens kontorskris fördjupas. Efterfrågan fortsätter att minska och i centrala Stockholm ligger vakansgraden på 10 procent – medan Norrort når 19,2 procent.
Läs mer: Gratis kontor med utsikt lottas ut: ”Måste vara kreativ”. Realtid
Undantaget är Söderort, där vakanserna har sjunkit till 10 procent, vilket är den lägsta nivån på två år.
”De delar av marknaden som utvecklats relativt gynnsamt den senaste tiden är nyare kontorslokaler i centrala lägen och i Söderort”, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys, i ett pressmeddelande.
Detta påverkar efterfrågan
Trots den positiva nettouthyrningen för nyare kontorsytor är detta otillräckligt för att kompensera för nya vakanser.
Omsättningen på kontorshyresmarknaden har dock ökat något jämfört med 2023, med en förväntan på att 800 nya hyresavtal ska tecknas under året.
Missa inte: Skärper regler för distansarbete: ”Roligare på kontoret”. Realtid
Citymark Analys bedömer att lågkonjunktur och hybridarbete fortsatt påverkar efterfrågan.
”Framöver är dock bedömningen att en starkare konjunktur och avtagande effekter av övergången till hybridarbetet kommer att innebära att omsättningen också resulterar i en ökning av den uthyrda kontorsytan”, säger Borg.
Läs mer: Här har var fjärde nya krav på kontorsnärvaro. Dagens PS