Realtid

Japans ödehus går för vrakpriser – måste ha "rätt inställning"

En bild på ett övergivet och nedgånget bostadshus i Japan och en bild på influencern och fastighetsinvesteraren och Anton Wörmann i ett av sina hus.
Svensken Anton Wörmann äger sju hus i Japan som han har renoverat för uthyrning. (Foto: Anton Wörmann)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

Miljontals övergivna hus som står tomma i Japan säljs nu till låga priser. Utländska köpare ser potential, men det finns utmaningar som kan göra investeringarna riskfyllda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Japan finns en unik möjlighet för bostadsköpare som vill göra klipp – miljontals tomma hus, kända som ”akiyas”, kan köpas till extremt låga priser.

Enligt CNBC finns det över 9 miljoner övergivna hus i landet, varav vissa kan köpas för så lite som motsvarande 100 000 kronor. Utvecklingen är delvis ett resultat av Japans befolkningskris, där födelsetalen sjunker samtidigt som landets äldre befolkning ökar.

Problemet med tomma hus är inte nytt, utan har rötter i landets ekonomiska boom efter andra världskriget, då byggtakten av bland annat bostadshus ökade kraftigt.

”Det blev särskilt tydligt under 1990-talets ekonomiska nedgång”, säger Tetsuya Kaneko på fastighetsbolagett Savills Japan. När folk inte längre hade råd med hus, lämnades många obebodda.

Läs även: ”Bostäder efterfrågas faktiskt inte av bebisar”. Realtid

Intresserar utländska köpare

Den snabba urbaniseringen gör också att många unga flyttar till städerna för arbete, medan landsbygden lämnas med en åldrande befolkning som inte kan underhålla sina bostäder.

Utländska köpare har nu börjat visa intresse för dessa billiga fastigheter. Kaneko förklarar att det ökande intresset delvis är ett resultat av pandemins påverkan på arbetslivet, där fler vill ha semesterboenden eller renoveringsprojekt.

ANNONS

Ett exempel är Anton Wörmann, en svensk fastighetsinvesterare och innehållsskapare, som efter att ha bott i New York och Europa fann Japan som ett billigare alternativ. Han äger i dag sju akiyas och har lyckats generera intäkter på motsvarande 110 000 kronor i månaden från korttidsuthyrning på en av sina fastigheter.

Missa inte: Från drömstad till spökstad: Kinas byggfiasko i Malaysia. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Kräver engagemang

Wörmann menar dock att framgång kräver engagemang och att man förstår japansk kultur och språk.

”Man måste skapa ett gott nätverk och förstå hur Japan fungerar”, säger han och varnar för att projekt utan rätt inställning kan bli ”en pengafälla”.

Experter påpekar att akiyas kan vara attraktiva för hemmafixare och de som söker ett lugnt lantliv, men mindre lämpliga för större investerare som söker snabb avkastning.

”Renoveringskostnaderna är ofta höga, och återförsäljningspotentialen begränsad i vissa områden”, säger Kaneko till CNBC.

Läs även: Här får du mest bostad för tre miljoner. News55

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarnas fondsparande når nya rekordnivåer

23 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]