Heimstaden Bostad visar framsteg inom social hållbarhet och energieffektivisering – men snubblar fortfarande på sin största utmaning: att samla in och redovisa tillförlitlig data.
Heimstaden snubblar på hållbarhetsdata – trots framsteg


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Heimstaden Bostad visar tydliga framsteg inom energi- och social hållbarhet, bland annat genom att minska energiintensiteten med 13 procent och nå målet om inkluderande kontrakt två år i förväg.
- Bolaget får samtidigt kritik för bristande datainsamling och otydlig rapportering, särskilt kring Scope 3-utsläpp, material och avfall. Detta försvårar jämförelser och verifiering.
- EU:s kommande hållbarhetsdirektiv (CSRD) skärper kraven och Heimstadens brister speglar en bredare utmaning för hela fastighetsbranschen att anpassa sig till framtidens rapporteringsstandarder.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Att bygga ett hållbart bostadsimperium i nio europeiska länder kräver mer än goda intentioner – det kräver data.
Just där fortsätter Heimstaden Bostad (börskurs Heimstaden) att snubbla, trots löften om bättring.
Missa inte: FI dömer ut miljardaffär i Heimstaden – står utan sanktioner. Realtid
Enligt Fastighetsnytt är det särskilt datainsamlingen för Scope 3-utsläpp, avfall och material som brister, vilket gör rapporten ”snårig och otydlig”.
”Ofta saknas jämförelsesiffror och konkreta data för att underbygga påståenden om framsteg”, skriver tidningen i sin granskning.
Speglar mångas utmaningar
Samtidigt har Heimstaden minskat sin energiintensitet med imponerande 13 procent under 2024.
Fastighetsbolaget har också närmat sig målet om 5 000 inkluderande bostadskontrakt redan nu med 4 977 kontrakt vid årsskiftet – ett mål som initialt var satt till 2026.

Hufvudstaden – energieffektiva men inte klimatsmarta?
Hufvudstadens hållbarhetsarbete är något av en paradox: ”Vår ambition framöver är att ta fram nya vetenskapliga mål.”
För fastighetsbranschen, som står för närmare en tredjedel av energianvändningen i Sverige, är Heimstadens utmaningar en spegel av vad som väntar många aktörer.
När EU:s hållbarhetsregelverk CSRD närmar sig blir brister i datainsamlingen allt mer kännbara.
Senaste nytt
”Tydlig vägledning”
Paul Spina, Heimstadens Chief Asset Management & Development Officer, ser trots allt positivt på utvecklingen.
”Standarderna ger tydlig vägledning, vilket gör det enklare att rapportera korrekt och jämföra vår hållbarhetsprestation med andra företag”, säger han till Fastighetsnytt.
Läs även: Fossilfria flygen når inte målen – måste nysatsa. Dagens PS
Mest anmärkningsvärt är att Heimstaden redan minskat sina Scope 1 och 2-utsläpp från 135 900 ton koldioxidekvivalenter 2023 till 133 159 ton 2024.
Men när det kommer till de ofta betydligt större Scope 3-utsläppen – som inkluderar leverantörer och hela värdekedjan – får läsaren vänta till senare i vår för en fullständig bild.
Här har Heimstaden medvind
Trots löften om att delta i Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) under 2024 saknas uppföljning i årets rapport, vilket ger Heimstaden rött ljus i Fastighetsnytts trafikljussystem för miljöcertifiering.
Detta i en tid när investerare allt oftare kräver oberoende verifiering av hållbarhetsarbetet.
Heimstadens hållbarhetsarbete har särskilt stark medvind inom social hållbarhet, där bolaget har överträffat målet om 240 inkluderande jobb till 2026 redan under 2023. Under 2024 erbjöds 263 sådana jobb, enligt tidningens granskning.

Måttlig Trump-effekt på fastighetsmarknaden
Donald Trumps tullar och den ökade geopolitiska osäkerheten skapar en tudelad effekt på den svenska fastighetsmarknaden.
EU:s enklare regler
I en bransch där äktenskapet mellan ekonomi och ekologi blir allt viktigare signalerar Heimstadens rapporteringsutmaningar ett bredare problem.
Fastighetssektorns komplexa värdekedja kräver nämligen nya arbetsmetoder.
Bolaget har nu fram till 2028 att få ordning på sin CSRD-rapportering, efter att EU-kommissionen föreslagit regelförenklingar som skjuter fram tidigare deadline.
Missa inte: Fastighetsbolagens miljardutmaning för att klara EU:s energimål. Realtid