Majoriteten av svenska storbolag inom fastighetsbranschen kommer att undantas från EU:s krav på hållbarhetsrapportering.
Företag kan ha kastat bort tusentals arbetstimmar


Mest läst i kategorin
EU-kommissionen presenterade nyligen ett förslag om drastiska nedskärningar i tre av unionens centrala hållbarhetslagar: CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), EU-taxonomin och due diligence-lagen.
Förslaget innebär att ungefär 80 procent av de företag som skulle omfattas av den obligatoriska hållbarhetsredovisningen nu undantas.
Missa inte: Dyrare men attraktivare – därför vallfärdar företag till city. Realtid
Konsekvenserna blir särskilt tydliga för fastighetsbranschen.
Av de elva fastighetsbolag som Fastighetsnytt har följt och granskat hållbarhetsrapporteringen för, är det bara Heimstaden (börskurs Heimstaden) och Balder (börskurs Balder) som behöver förbereda sig för CSRD-rapportering om två år.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Fastighetsbolagen som slipper
Det nya förslaget begränsar CSRD:s tillämpningsområde till stora företag med fler än 1 000 anställda – och antingen en omsättning över 50 miljoner euro eller en balansomslutning över 25 miljoner euro.
Detta innebär att välkända fastighetsbolag som Castellum (börskurs Castellum), Vasakronan, Fabege (börskurs Fabege), Wihlborgs (börskurs Wihlborgs Fastigheter), Akademiska hus, Wallenstam (börskurs Wallenstam) och Atrium Ljungberg (börskurs Atrium Ljungberg) inte längre behöver rapportera enligt CSRD-reglerna.

Lista: Fastighetsbolagen som handlas för rekordrabatter
Nordiska fastighetsbolag handlas till kraftiga substansrabatter, samtidigt som fundamenta förbättras. Så hög kan uppgången bli.
Senaste nytt
”Rätt balans”
Förändringarna motiveras med att EU:s regelbörda blivit alltför omfattande och riskerar att hämma tillväxt och global konkurrenskraft.
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis, som ursprungligen såg till att flera av hållbarhetslagstiftningarna infördes, var också den som presenterade det nya förslaget.
Läs även: Lista: Fastighetsbolagen som handlas för rekordrabatter. Realtid
”Det handlar om att hitta rätt balans mellan att minska överdriven administrativ börda och att hålla våra långsiktiga mål i fokus, eftersom jag är övertygad om att hållbarhet är en viktig konkurrensfördel”, säger Maria Luís Albuquerque, EU-kommissionär med ansvar för finansiell stabilitet, enligt Fastighetsnytt.
Måste godkännas
För due diligence-lagen föreslås också omfattande förändringar.
Företagens ansvar för sin leverantörskedja inskränks till att bara gälla de närmaste leverantörerna – och kravet på översyn glesas ut från varje år till vart femte år.

Ännu en techjätte flyr Kista: ”Tråkigt”
IT-jätten ännu ett i raden av stora bolag som överger det som en gång kallades ”Sveriges Silicon Valley”.
Dessutom tas kravet på att avsluta affärsrelationer med företag som inte åtgärdar brister helt bort.
Förslaget har ännu inte antagits utan måste först godkännas av både EU-parlamentet och EU-länderna.
EU: Miljömålen står kvar
EU-kommissionen vill att lagändringarna för CSRD och due diligence-lagen (CSDDD) ska behandlas i ett särskilt snabbspår så att de kan träda i kraft så snabbt som möjligt.
För svenska fastighetsbolag innebär förändringarna att tusentals arbetstimmar som lagts på att förstå och förbereda sig för CSRD-rapportering troligen aldrig kommer till nytta, konstaterar Fastighetsnytt.
Samtidigt bedyrar EU-kommissionen att alla miljö- och klimatmål ligger fast och inte ska påverkas av förändringarna.

Sernekes fall – väntas pågå i flera år
Efter Sernekes konkurs i januari har bouppteckningen nu lämnats in.