Affärerna på den kommersiella fastighetsmarknaden har minskat kraftigt efter stigande räntor. Priserna har sjunkit med 20 procent sedan 2022 och många frågar sig om det värsta ännu väntar.
Fastighetsägare håller andan – osäker framtid för investerare
Mest läst i kategorin
Efter en lång period av stigande räntor har aktiviteten på den kommersiella fastighetsmarknaden världen över avtagit kraftigt.
Nedgången började i mars 2022 när räntehöjningarna gjorde det betydligt dyrare att finansiera fastighetsaffärer med lån, något som är centralt för de flesta transaktioner i branschen.
Sedan dess har priserna fallit med cirka 20 procent, men någon krasch av samma magnitud som den efter finanskrisen 2008 har ännu inte uppstått, rapporterar Financial Times.
Fastighetsmarknadens framtid är dock fortfarande oviss.
Läs även: Viss ljusning i byggbranschen: ”Kommer vara trögt.” Realtid
Svårt att värdera
Frågan är om marknaden har nått botten, eller om det värsta ännu ligger framför oss.
”Vi kommer inte att veta hur läget verkligen ser ut förrän fler fastighetsaffärer börjar genomföras igen”, säger en chef från ett riskkapitalbolag till tidningen.
Den nuvarande bristen på affärer gör det svårt att fastställa värdet på fastigheterna. Exempelvis sjönk värderingen av den ikoniska skyskrapan Citypoint i London från motsvarande 9 miljarder kronor i mars 2023 till cirka 6 miljarder kronor i augusti.
En betydande nedgång på kort tid. Många investerare hoppas nu på en återhämtning.
När fler fastigheter kommer ut på marknaden kommer sanningen fram.
”Hålla andan”
”När fler fastigheter kommer ut på marknaden kommer sanningen fram”, säger Peter Papadakos, chef för europeisk forskning vid rådgivningsföretaget Green Street.
Samtidigt varnar andra för att vissa aktörer väntar med att sänka värdet på sina tillgångar i bokföringaren, trots att dessa tillgångar egentligen har tappat i värde – vilket kan skapa en orealistisk bild av marknadens hälsa.
Missa inte: Bygget av världens största skyskrapa återupptas. Dagens PS
Hamid Moghadam, vd för Prologis, menar att vissa fastighetsägare lever på hoppet om att branschen ska återhämta sig utan att göra nödvändiga nedskrivningar. ”Strategin är att hålla andan tills värdena går upp igen”, säger han.
Trots utmaningarna finns det tecken på återhämtning.
De senaste månaderna har intresset för fastighetsaffärer börjat öka igen, inte minst för stora kontorsfastigheter i London som Citypoint och den unika kontorsbyggnaden Can of Ham. Men marknaden står inför en ödesstund där prissättningen på fastigheter kommer att bli allt tydligare i takt med att fler fastigheter byter ägare.
Läs även: Från brunt till grönt – investeringstrenden i fastigheter. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.