Efter en delårsrapport med blandade signaler hörs nu två röster tydligast: den norske storägaren John Fredriksens – och en allt mer otålig Solna stad.
Fabege tappar mark – ny storägare och fortsatt motvind


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Fabege visar fortsatt svaga siffror i kvartalsrapporten, med minskade hyresintäkter och ett förvaltningsresultat i nedgång. Detta trots en ljusglimt i form av positiv nettouthyrning.
- John Fredriksen har klivit in som ny största ägare, samtidigt som bolaget står inför ett ledarskifte där både vd och ordförande ifrågasätts.
- Solna stad sätter press i en känslig fastighetsaffär, där Fabege måste lösa Telenors framtid i Telenorhuset för att affären ska kunna gå i lås.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Fastighetsjätten, vars kontorsbestånd formar Stockholmsregionen, presenterade på måndagen en kvartalsrapport som avslöjar ett bolag i spagat mellan försiktig optimism och strukturell nedgång.
”Vi gjorde ett hårt jobb på en relativt tuff marknad”, förklarar Fabeges (börskurs Fabege) avgående vd Stefan Dahlbo för Dagens Industri.
Missa inte: Arnhults reträtt accelererar – tvingas miljardsälja. Realtid
Men under den försynta kommentaren döljer sig siffror som talar ett tydligare språk.
Backar på flera punkter
Förvaltningsresultatet backade till 285 miljoner kronor från 329 miljoner kronor samma period föregående år, skriver Fastighetssverige.
Hyresintäkterna minskade med 2,7 procent i jämförbart bestånd och driftöverskottet krympte med oroväckande 5,5 procent.

Fabege i blåsväder: Kritik mot vd och styrelseordförande växer
Fastighetsbolaget Fabege står inför skarp kritik.
Enda ljusglimten?
Efter flera kvartal av negativ nettouthyrning lyckades Fabege vända trenden och uppvisa positiva 6 miljoner kronor – att jämföra med krisartade minus 108 miljoner kronor under hela fjolåret, konstaterar Dagens Industris skribenten Magnus Dagel.
Senaste nytt
Stort tapp i börsvärde
Bakom kulisserna finns också en ny maktfaktor att räkna med.
John Fredriksen, känd för sina framgångar inom shipping och offshore, har nyligen passerat Backahill som största ägare med 16 procent av aktierna, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Läs även: Skuldfälla hotar fastighetssektorn – kan slå mot hela marknaden. Realtid
Detta sker i en tid då Fabege tappat 38 procent av sitt börsvärde på fem år – trots vad Dagel beskriver som ”mycket fint utgångsläge med bra fastigheter i Stockholm och låg belåning”.
Dagel är tydlig med vad han anser att den nya storägaren bör göra: ”Se till att bolaget får en bra ny vd och även ny ordförande vid nästa stämma.”
”Brådskar”
Tidpunkten för Fredriksens inträde som största ägare sammanfaller med att Dahlbo meddelat att han går i pension senast vid årsskiftet.
Styrelseordförande Jan Litborn har också föreslagits till omval för ytterligare ett år vid stämman den 23 april.
”Ett byte av både ordförande och vd i Fabege brådskar dock med tanke på den operativa utvecklingen och marknadens misstroende”, skriver Dagel.

Bostadsrättsföreningen krav: 89 miljoner från Oscar Properties
När ett av Stockholms mest profilerade byggbolag Oscar Properties gick i konkurs blev konsekvenserna långt större än väntat.
Prestigeaffär med förhinder
Parallellt utspelar sig ett lika intressant drama i Solna, där kommunen förhandlar om köp av Fabeges fastighet Hörnan 1, det så kallade Telenorhuset.
Men det finns en hake – huvudhyresgästen Telenor måste flytta, trots att hyresavtalet löper till augusti 2028.
”Vi har varskott Telenor om att det kan vara så att de inte har möjlighet att sitta kvar bortom nuvarande kontrakts utgång”, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege, till Fastighetsnytt.
Missa inte: Lista: Fastighetsbolagen som handlas för rekordrabatter. Realtid
I en rävsax
Balansgången är delikat.
Fabege vill varken skrämma bort Telenor i onödan eller riskera stadshusaffären. Samtidigt är beskedet från Solna stad genom avdelningschef Maria Rönnberg kristallklart:
”Det är en fråga som ska vara hanterad före ett förvärv.”

De levde i lyx – nu jagas fastighetsimperiet för miljonlån
I skuggan av lyxlivet på Östermalm rasade ett fastighetsimperium byggt på höga räntor, rättsprocesser och misskötta bostäder.
Del av större trend
För fastighetsbranschen i stort är Fabeges utmaningar symptomatiska för en större trend. Kontorsfastigheter står inför ett stålbad när vakansgraderna stiger och hyresmarknaden mattas av.
”Det är en ofattbar omvärld vi lever i. Många framgångsrika svenska bolag är beroende av det globala, men har visat att de är väldigt anpassningsbara vid den här typen av utmaningar”, reflekterar Dahlbo hoppfullt för DI.
Missa inte: Erfarenhet byts mot erfarenhet på Fabege. Realtid
Men uthyrningsgraden på 87 procent, som enligt Dagel motsvarar ”tretton tomma fastigheter på bra lägen i Stockholm”, talar sitt tydliga språk.
När Dahlbo tillträdde 2019 var motsvarande siffra 94 procent.

”Vi ser inget anmärkningsvärt” – trots Fabeges svaga utveckling
Storägaren Backahill försvarar Fabeges kritiserade miljonersättningar till ledningen.