Realtid

Expert: Krisande marknaden har stabiliserats

expert
Pengarna hittar nu tillbaka till fastighetsmarknaden, menar portföljförvaltaren i en analys. (Foto: Pexels)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

Fastighetsmarknaden har löpt galopp under den höga ränteperioden. Men styrräntan som toppade kring årsskiftet 2023-2024 sänks nu hastigt, och Catellas fastighetsfond vädrar morgonluft, berättar deras expert Arvid Lindqvist i en analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Experten: "Då ser vi stigande fastighetsvärden"

18 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Studentbostäder tomma trots bostadsbrist

13 nov. 2024

Fastighetsbolagen pressas inte längre av finansieringsproblem. Nu våras det för ekonomisk revansch inom nästan hela sektorn. Det tror åtminstone fondförvaltaren för Catellas fastighetsfonder.

Många motgångar

Fastighetsbolagen skadesköts allvarligt av de stigande styrräntorna samtidigt som inflationen gjorde nödvändiga investeringar dyra i kölvattnet av Putins invasion av Ukraina i februari 2022.

Nu är bolagen inte så pressade av finansieringen, menar Arvid Lindqvist som är portföljförvaltare av fonderna Catella Fastighetsfond Systematisk och Catella Fastighetsfond Systematisk Select.

Läs mer: Lokaldöden ökar – hellre trygghet och nära city. Realtid

”För nio till tolv månader sedan var många fastighetsbolag pressade av ökande finansieringskostnader och svaga ränteteckningsgrader. Den bilden har förbättrats avsevärt”, skriver han i Fastighetstidningen.

Kreditmarginaler krymper

Han anser att kreditmarginalerna för fastighetsobligationer minskat markant och nu är åter på nivåerna innan centralbankernas plötsliga räntehöjningar under våren 2022.

ANNONS

Missa inte: Fastighetsmarknaden visar tecken på ökad stabilitet. Realtid

”Marginalerna på obligationsmarknaden har under de senaste kvartalen legat runt 100–200 räntepunkter för börsbolag med stabila balansräkningar och starka ägare. Dessutom har kreditmarginalerna minskat markant även för företag med högre risk i sina affärsmodeller”, skriver han.

Faror på horisonten

Men ännu är inte problemen lösta för de svenska fastighetsbolagen. I takt med att arbetslösheten ökat och konkurserna likaså har också uthyrningsgraden sjunkit för kommersiella fastigheter.

”Denna utveckling har varit i linje med den ökande svenska arbetslösheten och är en faktor som behöver följas noggrant framöver”, avslutar Arvid Lindqvist.

Läs mer: Kontorsjättar på fall i USA:s storstäder. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS