Bostäder världen över har nått sina högsta prisnivåer på decennier, vilket har gjort bostadsköp ännu svårare än under bostadsbubblan på 2000-talet.
Bostadskrisen: Svindyrt med bostäder i hela världen
Trots förväntningar på långsammare prisökningar och marginellt sjunkande räntor spås utmaningarna för bostadsköpare bestå, enligt en ny analys från Internationella valutafonden (IMF), som Business Insider skriver om.
Rapporten, som granskar data från 2023, avslöjar att bostäders prisvärdighet i USA och 39 andra länder nu ligger under de nivåer som vi såg före finanskrisen 2008.
Missa inte: Räntor och bostadsmarknad: Hur ska du egentligen tänka? Realtid TV
En kritisk nivå
”Den här prispressen beror på högre låneräntor samtidigt som bostadsbristen och den starka efterfrågan håller priserna uppe”, säger IMF-ekonomen Deniz Igan, som har bidragit till rapporten.
Enligt analysen har det globala indexet för hur prisvärda bostäder är sjunkit under 100, en kritisk nivå där hushållens genomsnittsinkomster inte räcker för att kvalificera sig för ett standardbolån.
Läs även: Boindex upp – räntesänkningar skapar optimism. Realtid
I USA har exempelvis 30-åriga fasta bolåneräntor ökat från pandemins låga nivåer på under 3 procent till 6,69 procent i år.
Samtidigt har bostadspriserna skjutit i höjden. Medianpriset för ett enfamiljshus i USA nådde cirka 4 620 000 kronor i tredje kvartalet 2023 – en ökning på 28 procent sedan början av 2020, skriver Business Insider.
Missa inte: Kan inte flytta hemifrån – som pensionärer. Dagens PS
Stort behov av nybyggnation
Enligt experter är en av nycklarna till att lösa den globala bostadskrisen att bygga fler bostäder.
”För att komma till rätta med de höga priserna och den hårt ansträngda bostadsmarknaden krävs ökad nybyggnation och reformer för att underlätta byggprocessen”, understryker IMF i sin analys.
Läs mer: Bostadspriser: Här får du mest bostad för pengarna. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.