Sedan årsskiftet har Corems aktie rasat 45 procent. Nu bekräftar fastighetsmagnaten Rutger Arnhult att han fortsätter avyttra tillgångar för att minska belåningen – men det räcker inte, enligt experter.
Arnhults reträtt accelererar – tvingas miljardsälja


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Rutger Arnhult har tvingats sälja tillgångar för 930 miljoner kronor på sex månader – däribland Heba, Swedbank och Investor – i ett försök att minska belåningen i sitt imperium.
- Corems aktie har rasat 45 procent sedan årsskiftet. Bolaget handlas nu till en substansrabatt på 77 procent, vilket speglar marknadens djupa misstro.
- Experter varnar för att kassaflödet i M2 Asset Management inte räcker till räntorna, vilket kan tvinga Arnhult till ytterligare försäljningar.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Rutger Arnhults imperium skakar i sina grundvalar.
Den svenska fastighetskungen, känd för sin offensiva expansion under åren med låga räntor, befinner sig nu på reträtt. På onsdagen bekräftade Arnhult försäljningen av sitt innehav i Heba (börskurs Heba), en affär värd 66 miljoner kronor.
Missa inte: Ericssons beslut hårt slag för Corem och kontorsmarknaden. Realtid
”Bättre för oss att sänka belåningen nu när allt i vår omgivning är skakigt”, säger han till Affärsvärlden.
Men Heba-försäljningen är bara toppen på isberget.
Kassaflödeskrisen
På bara ett halvår har Arnhult avyttrat innehav värda 930 miljoner kronor. Det visar uppgifter från Holdings som Affärsvärlden tagit del av.
Det handlar om aktier i bolag som Swedbank (börskurs Swedbank), Logistea (börskurs Logistea), Sagax (börskurs Sagax), Fabege (börskurs Fabege) och Investor (börskurs Investor).
Situationen har förvärrats dramatiskt under årets första månader.
Corems (börskurs Corem Property Group) aktie, grundat av Arnhult och där han i dag sitter som vd, har rasat 45 procent sedan årsskiftet. Logistea, ett annat av Arnhults nyckelinnehav, har tappat nära 30 procent, skriver Dagens Industri.
Senaste nytt
Måste uppehålla likviditeten
Det är inte första gången Arnhult hamnar i blåsväder.
För två år sedan tvingades han sälja sitt innehav i Castellum (börskurs Castellum) till Roger Akelius.
Den positionen hade Arnhult byggt upp under flera år – och utökat bara två månader före försäljningen, påminner DI:s Torbjörn Isacsson.

Bostadsrättsföreningen krav: 89 miljoner från Oscar Properties
När ett av Stockholms mest profilerade byggbolag Oscar Properties gick i konkurs blev konsekvenserna långt större än väntat.
Men den aktuella krisen kan vara allvarligare. Enligt Bertil Nilsson, senior analytiker på Carlsquare, är det främst kassaflödet i ägarbolaget M2 Asset Management som utgör det största problemet.
”Utdelningarna från Corem är små och täcker inte räntebetalningarna i M2”, förklarar Nilsson för Affärsvärlden, och tillägger: ”Då måste du fortsätta att sälja för att kunna hålla likviditeten.”
Stora substansrabatten
Att marknaden är orolig framgår tydligt av den substansrabatt på 77 procent som Corem handlas till – ett tecken på stort misstroende kring bolaget och dess värden, enligt Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg.
Corems aktiekurs sjönk ytterligare 7 procent under onsdagen – och stämningen försämrades knappast av Arnhults tystnad.
DI har förgäves sökt honom för en kommentar, vilket enligt tidningen ”riskerar att öka den oro som finns i marknaden ytterligare”.
Läs även: Toppköp, choklad och skulder – nu har Kvalitena gått i konkurs. Realtid
Enorma lån ska omförhandlas
Samtidigt står Arnhult inför en gigantisk utmaning nästa år. Lån på 16,7 miljarder kronor – hälften av Corems totala lånestock på 31 miljarder – ska omförhandlas under 2025.
Arnhult själv tecknar en annan bild av läget.
”Vi har inga andra planer på att sälja”, säger han till Affärsvärlden.

De levde i lyx – nu jagas fastighetsimperiet för miljonlån
I skuggan av lyxlivet på Östermalm rasade ett fastighetsimperium byggt på höga räntor, rättsprocesser och misskötta bostäder.
Men Nilsson tror att Arnhult kommer att tvingas göra just detta.
”Då får man sälja det man får bäst betalt för först och oavsett vad. Det råkar oftast också vara det bästa man har i portföljen”, säger han till Affärsvärlden.
Missa inte: Tullkaos kan få bostadspriserna att vända håll. Realtid