Faran på havets botten – ny faktor i tech-kriget

spionage i tech-krig under vattenspionage i tech-krig under vatten
USA oroas över kinesiskt spionage på havsbotten. (Foto: Unsplash)
Publicerad
Uppdaterad

I “tech-kriget” mellan Kina och USA spelar nätverken av undervattenskablar en allt större roll och de bidrar till en ökad anspänning internationellt. 

Sarah Carlsson

Undervattenskablar som går kors och tvärs längs havsbotten spelar en avgörande roll för det globala internet. Kablarna transporterar 99 procent av världens datatrafik.

Det viktiga kabelnätverket är nu i hetluften när de geopolitiska förbindelserna mellan Kina och USA blir allt mer ansträngda, skriver CNBC

Amerikanska techjättar som Amazon, Google, Meta och Microsoft har gjort stora investeringar i den här typen av kablar. USA:s regering är dock bekymrade över att kablarna kan vara sårbara för spionage från Kina.

Annons

Enligt källor till Wall Street Journal har amerikanska tjänstemän varnat flera techbolag för att kinesiska fartyg som reparerar undervattenskablar kan utgöra ett hot genom att spionera eller påverka trafiken i kabelnätverken.

Det är framför allt S.B. Submarine Systems, ett kinesiskt företag som hjälper till att reparera internationella kablar, som har pekats ut som en risk. Företaget verkar ha dolt sina fartygs positioner från radio- och satellitspårningssystem, enligt WSJ.

Ökad rysk aktivitet under ytan

Det finns även en ökad oro för att undervattenskablarna ska bli måltavlor för Ryssland, skriver Dagens PS.

Annons

“Ryssland har investerat ordentligt i diverse undervattensenheter för sabotage, däribland hemliga enheter som GUGI som opererar djupvattensubåtar och marina drönare”, skriver nyhetssajten och fortsätter: 

“Natos underrättelsechef varnade nyligen för att ryska aktiviteter under ytan är mer intensiva än på flera år”.

Läs mer: 
Fortsatt tillväxt i Kina – missar trots det förväntningarna. Realtid
Open AI:s åtgärder efter hemliga cyberintrånget kritiseras. Realtid

Annons

Annons