Realtid

Fängelse för storägaren i Contender

Fängelse för storägaren i Contender
I Svea hovrätt yrkade Rönnberg för att bli frikänd, samtidigt som åklagaren yrkade för längre fängelsestraff. Resultatet blev att hovrätten fastslog tingsrättens dom, men sänkte straffet till åtta månaders fängelse med hänvisning till långa handläggningstider och att ovanligt lång tid hade förflutit i tingsrätten från det att brotten begicks till dess att domen föll. Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 28 nov. 2022Publicerad: 28 nov. 2022

Det blir åtta månaders fängelse för Fredrik Rönnberg, storägare i Contender Kapital, som han grundade tillsammans med Fredrik Rodger. Det beslutar Svea hovrätt, som därmed förkortar tingsrättens straff med två månader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Contender Kapital grundades 2004 och var till en början synbart framgångsrikt, men hamnar sedan snett.

Rönnberg var tillsammans med affärspartnern Fredrik Rodger största ägare i Contender Kapital som under åren 2008 till och med 2013 förmedlade lån om cirka 600 miljoner kronor till affärsmannen Johan Ulanders bolag, enligt domstolsdokument. Det handlar om en rad olika finansiella produkter som fastighetsprojektet Stella Polaris i Dubai och Contender-obligationerna som skulle användas för att finansiera en rad olika gruvprojekt men där stora belopp gick till GKL Growth Capital vars aktier i sin tur skulle fungera som säkerhet för obligationerna.

2015 gjorde EBM en razzia mot GKL och flera av de inblandade Contender-säljarna, däribland Fredrik Rönnberg.

I mars 2020 kom domen i Solna tingsrätt. Rönnberg dömdes till tio månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagare Stig Åström vid Ekobrottsmyndigheten hävdade att Fredrik Rönnberg var ansvarig för att Contender Kapital inte bokförde garantier på 54 miljoner som bolaget gett sina kunder i samband med att de sålde in Ulander-relaterade låneprodukter. När lånen förföll utan att de betalades tillbaka borde bolaget ha bokfört de uppkomna skulderna.

På våren 2020 dömde Solna tingsrätt därför Fredrik Rönnberg till tio månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

I Svea hovrätt yrkade Rönnberg för att bli frikänd, samtidigt som åklagaren yrkade för längre fängelsestraff. Resultatet blev att hovrätten fastslog tingsrättens dom, men sänkte straffet till åtta månaders fängelse med hänvisning till långa handläggningstider och att ovanligt lång tid hade förflutit i tingsrätten från det att brotten begicks till dess att domen föll.

Som Realtid redan tidigare har skrivit stod Fredrik Rönnberg åtalad under tiden som han marknadsförde investeringar i Svante Kumlins solcellsföretag Eco Energy World, EEW.

Fakta: Contender-obligationerna
Obligationsserien Contender High Yield 1-4 gavs ut under åren 2010-2012 när Johan Ulander hade finansieringsbehov i det egna bolaget Ducom DMCC och det delägda dotterbolaget Conventus Commodities MInerals & Mining, CCMM.

ANNONS

Totalt 590 miljoner kronor togs in från investerare, merparten svenskar, som fick löften om god avkastning i form av ränta samt säkerheter i Lars Guldstrands GKL Growth Capital.

Pengarna investerades bland annat i gruvtillgångar bland annat i gruvbolaget XS Platinum vars fyndighet fanns i Alaska. Gruvtillgångarna låg senare till grund för bolag som Amarant Mining och Alluvia Mining (tidigare XS Platinum).

Under 2012 och 2013 blev kapitalbristen i sfären akut med följande att räntebetalningar och senare återbetalningar av lånen fick skjutas på framtiden. Förutom Contender-obligationerna har sfären även tagit in finansiering genom andra former av värdepapper och fonder, alla med koppling till samma gruvverksamhet.

Någon varaktig drift lyckades dock inte bolagen få igång utan tvingades lämna prospekteringsområden och gruvor.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]