Den ekonomiska situationen i eurozonen, och särskilt i Tyskland, har förvärrats. Nu ifrågasätts utsikterna för ECB:s räntesänkningar.
Fallande förväntningar i EU: "På väg att bryta samman"
Mest läst i kategorin
Den europeiska ekonomin såg lovande ut, men nu hörs andra och dystrare tongångar.
Osäkerheten speglas bland annat i kraftigt sjunkande förväntningar bland investerare och stigande löner, skriver Financial Times.
Enligt den senaste undersökningen från tyska tankesmedjan ZEW har förtroendet bland investerare för både den tyska och eurozonens ekonomi fallit dramatiskt under augusti månad.
”Håller på att bryta samman”
ZEW:s indikator för ekonomiskt sentiment i eurozonen föll med hela 25,8 punkter till 17,9 procent, vilket är den största nedgången sedan pandemins början.
För Tyskland, som är eurozonens största ekonomi, var nedgången bland investerare den största på två år, vilket väcker oro för en eventuell recession.
”Den ekonomiska utsikten för Tyskland håller på att bryta samman,” säger ZEW:s chef Achim Wambach.
Tyska löner drivande
Osäkerheten drivs av flera faktorer, inklusive ECB:s oklara penningpolitik, negativa ekonomiska signaler från USA och allt mer ökande spänningar i Mellanöstern.
Samtidigt har lönerna i Tyskland stigit i en takt som inte setts på över två decennier, skriver Financial Times.
Förväntningarna är att lönerna kommer att svälla med 5,6 procent under 2024, vilket är den största ökningen sedan år 2000.
Ljusare i Sverige
För Sveriges del kom beskedet på onsdagen att inflationen har stigit något från 1,3 procent i juni, till 1,7 procent i juli.
Något högre än väntat men under Riksbankens mål på 2 procent.
Riksbanken ska nästa vecka bestämma vad styrräntan ska vara. Experter tror att Riksbanken kommer sänka räntan med 0,25 procentenheter.
Läs mer:
Förväntningarna på Riksbanken stiger efter finanskaoset. Realtid
ECB varnar för skuggbankerna: ”Största hotet”. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.