Realtid

Exportindex backar: "Respons på världens oroligheter"

Exportindex backar: "Respons på världens oroligheter"
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. (Foto: Veronica Johansson/SvD/TT)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Exportbolagen dras med en dyster syn på efterfrågan, enligt Business Swedens senaste mätning – detta kan vända den negativa utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Business Swedens Exportchefsindex (EMI) backade på bred front under det tredje kvartalet.

Indexet sjönk från 55,3 till 50,4. Vissa delindex föll under den viktiga 50-gränsen. Om indexet går under 50 innebär det att fler tror på en försvagning av exporten än en förstärkning. 

I fyra av sex regioner är index nu under denna gräns, särskilt den förväntade efterfrågan från Sydamerika och Asien.

Detta indikerar att exportföretagen har en dyster syn på efterfrågan därifrån, skriver Dagens Industri.

”Den dämpade optimismen är sannolikt en respons på de senaste månadernas oroligheter i världsekonomin”, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, till DI. 

”Behöver vara mer offensiv”

Även handelsföretagens framtidsförväntningar är dystra, visar Svensk Handels månatliga Handelsbarometern. Förväntningarna sjunker i två av tre delbranscher.

”Att Riksbanken nyligen aviserade för att fler räntesänkningar är att vänta var positivt, men vi tror att takten behöver vara betydligt mer offensiv”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i pressmeddelande.

ANNONS

Det finns dock några ljusglimtar.

Detta pressar räntorna

Exportföretagen ser fortsatt positivt på efterfrågan från Västeuropa och Nordamerika, samt en balanserad syn på Central- och Östeuropa samt Mellanöstern, Turkiet och Afrika, enligt Business Sweden.

Blickar man framåt är det visserligen osäkert och oroligt, men det finns sannolikt även en underliggande styrka globalt, menar Sellgren.

Världsekonomin och industriproduktionen hålls uppe och inflationen går ner. Det kommer leda till att räntorna går ner, vilket kommer att stimulera efterfrågan, förutspår chefsekonomen.  

Läs mer:
Orosmolnen hopar sig för EU – kan Sverige visa vägen?. Realtid
SEB: Här är fallgroparna i ekonomin att se upp med. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]