Realtid

Experter: Goda men osäkra utsikter för fastighetsmarknaden

Experter: Goda men osäkra utsikter för fastighetsmarknaden
Fastighetsmarknaden är i förändring och intresset växer för både bostäder och kontor. (Foto: Anders Wiklund / TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Fastighetsmarknaden kännetecknas just nu av sjunkande räntor och ökad temperatur på transaktionsmarknaden. Det skriver Fastighetsnytt som pratat med flera experter på området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intresset från investerare kan öka trots att framtiden är osäker då det finns en förväntan om att räntan ska sänkas ytterligare tre gånger i år, enligt Adam Tyrcha.

Hawi Endale Thulin från Nordanö lyfter fram att konkurserna inom branschen har ökat, men att det finns stora skillnader mellan de aktörer som har en sårbar finansiering och de som har bättre balansräkningar. Anders Elvinsson från Cushman & Wakefield ser en risk för att ett fåtal bolag kommer att gå omkull trots ett förbättrat marknadsläge.

Vissa bostadsutvecklare kan tvingas dra ner på verksamheten. Ett exempel är JM som nyligen varslade 145 anställda till följd av arbetsbrist. 

Ökat tryck på transaktionsmarknaden

I höst ser Adam Tyrcha ett ökat tryck på transaktionsmarknaden och ett växande intresse för affärer inom både kontor och bostäder. Särskilt intresse finns för lättindustrisegmentet, nybyggda bostäder samt kontor i Stockholm. 

Byggstartsindikatorn steg i juli med 1,7 procent mellan juni och juli, och visade på en stark ökningstakt under det senaste halvåret, där mycket av uppgången kan hänföras till stora industriprojkt, där överiga delar av byggandet inte ökar lika snabbt, enligt Tor Borg som är analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Totalt sett har hösten startat starkt med hög aktivitet. SCB rapporterade nyligen att nybyggnationer av lägenheter ökade 12 procent under det första halvåret.

Intresset för bostäder i det gamla beståndet väntas vakna till liv då marknadsräntorna är nere på mer rimliga nivåer, enligt Anders Elvinsson.

ANNONS
ANNONS

Högre miljökrav från EU

Samtidigt har EU kommit med ett nytt direktiv för energiprestanda i byggnader, EPBD som innebär att fastighetsägare måste ta ett större klimat- och energiansvar.

“De sämst presterande byggnaderna riskerar att bli obsoleta om de inte uppfyller de nya kraven”, enligt Adam Tyrcha. 

“Eftersläntrare riskerar stigande vakanser och eventuella sanktionsavgifter till följd”, tillägger Hawi Endale Thulin.

Totalt sett är utsikterna för fastighetsmarknaden under andra halvan av 2024 relativt goda, men osäkra, sammanfattar Adam Tyrcha.

Läs mer:

Här bor man hälsosammast i Sverige. Realtid

Hagabacken rekryterar erfaren CFO. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS