Kryptoexperten Eric Wall från Arcane Assets förklarar vad som ligger bakom den senaste tidens slakt av värdet på kryptovalutor såsom bitcoin och ethereum. Dessutom varnar han för fortsatt nedgång.
Experten om kryptovalutornas kollaps: ”Beredd på fortsatt nedgång”
Mest läst i kategorin
På två månader har värdet på bitcoin närmast halverats och ligger nu på samma nivåer som förra sommaren. Enligt Eric Wall är förklaringen enkel:
– Det finns egentligen bara ett klart skäl och det är det makroekonomiska klimatet. Kryptovalutornas korrelation med aktiemarknaden har inte varit såhär pass hög sen covid-börskraschen i mars 2020, säger han.
Kryptovalutor, som ligger längre ut på riskspektrumet än traditionella aktieindex, steg betydligt mer när pengatryckandet, stödköpen och stimulanspaketen gick som varmast under 2020/2021.
– Nu när inflationssiffrorna har börjat springa högre än vad Fed påstår sig önska så har Fed signalerat för mer aggressiva räntehöjningar och kvantitativa åtstramningar än väntat för att kyla av marknaden, och då har kryptovalutorna också kollapsat betydligt mer än aktieindex, säger han.
Kan vi förvänta oss en fortsatt nedgång?
– Förvänta sig…man ska i varje fall vara beredd. Personligen hade jag sett det nuvarande läget som ett tillfälle för människor som upplever att de missat tåget på kryptovalutor att successivt börja skala sig in i marknaden om man önskar sig en sådan exponering och har en optimistisk syn på sikt, säger Eric Wall.
Redan i höstas berättade Eric Wall för Realtid om den förhöjda korrelationen mellan kryptovalutamarknaden och börsen. Den trenden är här för att stanna. På grund av intåget av traditionella kapitalförvaltare, fonder och institutionella investerare i kryptoekonomin har kryptotillgångar kommit att bli en tillräckligt etablerad tillgångsklass för att bete sig i stil med andra tillgångsslag.
Vilka är de främsta faktor som påverkar priset?
– I dagsläget är det nästan fullkomligt makrostyrt, tyvärr, det vill säga att centralbankernas agerande är det som styr. Saker som omikron, sysselsättningsgrad, produktionskedjor, energipriser och omvärldsläget generellt påverkar visserligen inflationen, och det driver i sin tur centralbankernas agerande, säger han.
Hur allvarligt är fallet för kryptovalutorna?
– Det är alltid lika roligt när ett fall till 35 000 dollar per bitcoin upplevs som en kollaps, när det bara för något år sedan var drömsiffror, säger Eric Wall.