Realtid

EU:s skånska brexitförhandlare hjälper kapitaltörstande småföretag

Paulina Dejmek Hack. Foto: Anders Frick
Paulina Dejmek Hack. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Paulina Dejmek Hack från Malmö var den som rodde i land brexitavtalet mellan EU och Storbritannien. Nu är hon EU-direktör och vill i den rollen göra det lättare för startups och andra småföretag att få in kapital. Det säger hon till Realtid i en intervju, där hon dessutom berättar hur det går med beslutet om i vilket land som EU:s nya myndighet för penningtvättstillsyn ska placeras

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

.

 

Med en examen i juridik från Lunds universitet och en doktorsavhandling från tyska Heidelberg i bagaget var Paulina Dejmek Hack från Malmö väl rustad när hon först kom till EU-kommissionen 2001. Sedan dess har hon bland annat arbetat för den tidigare ordföranden Jean-Claude Juncker, och hon var även den som förde förhandlingarna om brexit i mål. Sedan 2021 är hon direktör för FISMA –EU:s generaldirektorat för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen.

Ett av hennes fokusområden just nu är att få EU:s finansmarknad att bli mer integrerad.

– Vi har i Europa idag en företagskultur som är väldigt baserad på bankfinansiering. Det är i sig bra, vi har kapitalstarka och solida banker i Europa. Men vi ser att det dessutom finns ett behov av att ha mer diverserad finansiering och möjlighet för företag att få tillgång till exempelvis riskkapital, och även att göra det lättare för mindre företag att lista sig så att de kan få in kapital den vägen, säger Paulina Dejmek Hack till Realtid.

Har du även någon bredare vision för hur kapitalmarknaden ska se ut i Europa?
– Vi skulle gärna vilja ha ett ekosystem som gör att företag har möjligheter att gå till olika finansieringsmöjligheter. Det kan vara till en bank, det kan vara till riskkapital, det kan vara till kapitalmarknaderna. Då måste vi jobba på ganska många olika frågor. Det handlar till exempel också om att se till att vi har mer konvergens vad gäller tillsynspraktiken i Europa, säger hon.

För närvarande pågår ett arbete med att inrätta en ny myndighet med tillsyn över penningtvätt, något som Realtid har skrivit om både 2019 https://www.realtid.se/eu-kommissionen-vill-etablera-ny-myndighet-mot-penningtvatt/ och 2020. https://www.realtid.se/penningtvatt-ett-enormt-positivt-steg-med-ny-eu-myndighet/ Arbetet fortskrider, och nu i veckan kommer ett av de kvarvarande historiska beslut som krävs för att myndigheten ska bli verklighet.

ANNONS

– De senaste åren har vi fått ett nytt penningtvättsramverk med nya och ännu skarpare regler än vad vi hade tidigare. Vi har även sett till att vi har en så kallad ”single rulebook”, vilket gör att penningtvättsreglerna blir direkt tillämpliga i medlemsstater som tidigare har behövt ha nationella implementeringsåtgärder, säger hon, och fortsätter:

– Nu håller vi på att få på plats en ny europeisk penningtvättstillsynsmyndighet. Regelverket har EU:s lagstiftare, parlamentet och medlemsstaterna kommit överens om. Diskussionen just nu, den här veckan, är mellan medlemsstaterna och parlamentet om var myndigheten ska lokaliseras, säger Paulina Dejmek Hack.

Se hela intervjun i Realtid-TV!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]