Realtid

Europeiska storbanker bakom skatteplundring – SEB pekas ut

admin
admin
Uppdaterad: 18 okt. 2018Publicerad: 18 okt. 2018

SEB pekas ut som delaktig i en stor europeisk skattehärva med avancerade upplägg. Ericsson vänder till vinst efter tuffa år, och så vinstvarnar bostadsutvecklaren Tobin Properties. Det är något av innehållet i morgonens nyhetssvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

70 miljarder försvunna i europeiska skattehärvor
Bank Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt Europas skattemedel. Det handlar om minst 70 miljarder kronor, visar en granskning som SVT och TT gjort i samarbete med ett internationellt journalistnätverk, som granskat 180 000 handlingar.
En stor del av världens största banker har varit djupt involverade i det som kallas Europas största skattestöld i modern tid. Tillsammans med högprofilerade skattejurister, advokatbyråer och finansinstitut har bankerna kommit åt skattepengar i minst sex europeiska länder, bland dem Belgien, Danmark och Tyskland. Bland bankerna finns bankjättarna Deutsche Bank, UBS och BNP Paribas. I Sverige pekas SEB ut som delaktig i affärerna.
“Det här är kritstrecksrandig organiserad brottslighet, säger en av advokaterna bakom uppläggen till flera medier som ingår i journalistnätverket.”
Advokaten var med och utformade modellen, och samarbetar nu med åklagare i Tyskland för att slippa fängelse.
Skattesvindeln går ut på att via en rad komplicerade aktieaffärer kring datumet för aktieutdelning komma åt en återbäring på skatt som aldrig ens betalats. Till skillnad från upplägg i skatteparadis eller annan avancerad skatteplanering handlar det alltså inte om att minimera sin skatt, utan att komma åt skattemedel. Den svenska bankens SEB har medverkat i en avancerad aktieaffär som, enligt åklagare, har kostat tyska skattebetalare en miljard kronor, uppger SVT.
Affären 2010 där svenska SEB finansierade ett avancerat upplägg där kundernas syfte var att komma åt närmare en miljard tyska skattekronor utreds nu av åklagarmyndigheten i Köln. Det visar dokument som SVT och TT tagit del av. Enligt SEB finansierar man inte den typen av affärer.
SEB:s informationschef i skriver i mail till SVT och TT att banken ”löpande gått igenom vår värdepapperslåneaffär i Tyskland” och att de med anledning av åklagarens utredning också ”gjort en fördjupad genomgång”. Enligt banken har man ”inte funnit något som visar på att SEB skulle ha återkrävt skatt som inte betalats”.

Nordeas rykte solkat
Bank Banksektorn tog stryk på Stockholmsbörsen igår onsdag efter att finansmannen och visselblåsaren Bill Browder anmält Nordea för penningtvätt, ett ärende som nu handläggs av Ekobrottsmyndigheten. Enligt SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet är Browder inte lätt att avfärda. SvD Näringslivs Patricia Hedelius noterar att banken tidigare fällts för penningtvätt – och menar att de nya beskyllningarna spär på Nordeas redan dåliga rykte.

Tobin Properties vinstvarnar
Börs Bostadsutvecklaren Tobin Properties vinstvarnar för helåret 2018. Bolaget reviderar ned tidigare prognos avseende rörelseresultatet för räkenskapsåret 2018 till 25 – 50 miljoner kronor till följd av en svag försäljning och nedskrivning av fastighet under det tredje kvartalet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
I delårsrapporten för perioden 1 januari – 31 mars 2018 offentliggjorde Tobin en prognos för räkenskapsåret 2018 om ett rörelseresultat om 150 – 200 miljoner kronor. Prognosen för helåret 2018 justerades därefter den 31 maj 2018 till ett förväntat rörelseresultat om cirka 75 – 125 miljoner kronor.
“Som följd av en avvaktande marknad för nyproducerade lägenheter har bolagets försäljningsutveckling under det tredje kvartalet varit fortsatt svag. Därutöver har bolaget gjort en nedskrivning av en exploateringsfastighet i Uppsala. Prognosen för rörelseresultatet 2018 justeras därmed återigen. Den nya prognosen är ett förväntat rörelseresultat i spannet 25 – 50 miljoner kronor för helåret 2018”, skriver bolaget.
Idag torsdag publicerar bolaget, före börsens öppning, delårsrapporten för tredje kvartalet.

Bättre än väntat för Ericsson
Börs Ericssonchefen Börje Ekholm fortsätter att överraska marknaden med starka delårsrapporter. Ericssons tredje kvartal överraskar positivt, precis som de två första. För första gången sedan andra kvartalet 2016 presenterar telekombolaget en vinst efter skatt.
Trots att analytikerna trott på ett nettoresultat på minus 167 miljoner kronor blev det ett plusresultat.
Ericsson tjänade 2,7 miljarder kronor efter skatt under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med minus 3,5 miljarder under samma kvartal i fjol.
”Vi ser förbättringar inom hela verksamheten”, skriver Börje Ekholm i vd-ordet. Omsättningen uppgick till 53,8 miljarder kronor, mot förväntade 49,8 miljarder. Ericsson driver fortfarande stora omstruktureringsprogram i form av sparbeting och omförhandlande av olönsamma kontrakt, rapporterar DI.

Stark rapport från Tele2 – höjer helårsprognosen
Börs Teleoperatören Tele2 höjer sin prognos för det justerade ebitda-resultatet helåret 2018 till 7,0-7,2 miljarder kronor. Tidigare prognos låg på 6,8-7,1 miljarder kronor. Det visar delårsrapporten för tredje kvartalet. Prognosen avser kvarvarande verksamhet och tar inte hänsyn till fusionen med Com Hem som slutförs den 5 november.
”Det sista kvartalet före slutförandet av fusionen med Com Hem var ytterligare ett kvartal med solida trender för verksamheten, vilket skapade utrymme för oss att återigen uppgradera vår helårsguidning. Mobila tjänsteintäkter från slutkund ökade med 5 procent och justerad EBITDA med 9 procent, på jämförbar basis”, skriver vd:n Allison Kirkby i rapporten.

ABB förbereder avknoppning
M&A ABB arbetar med rådgivare för att förbereda en potentiell avknoppning av sin kraftnätsdivision, Power Grids. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till uppgifter från flera anonyma och insatta källor. Enligt uppgifterna anlitat Credit Suisse och Dyal, och takten i deras arbete har skruvats upp.

Storbanker bakom ny internationell handelsplattform
Fintech En handfull av världens största banker – ANZ, Banco Santander, BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, HSBC och Standard Chartered – har kommit överens om att utveckla en digital handelsinformationsplattform (a digital trade information platform) i hopp om att kunna täcka ett gap på 1,5 triljarder dollar i den globala handelns finansindustri.
Den nya plattformen, som fått namnet Wilson, kommer göra det möjligt för banker och företag att direkt utbyta handelsinformation, och kommer vara öppen för alla banker och företag. Det framgår av ett uttalande från konsortiet bakom plattformen, rapporterar Financial Times. Tekniken bakom plattformen bygger på en blockchainlösning, och kommer minska risknivån som ligger i bankernas finansiering av internationell handel.

USA hotar sänka EU:s clearinghus
Finans Om EU inte skrotar sina ”ansvarslösa” och ”oacceptabla” planer på att öka kontrollen över clearingverksamheten för euroderivat efter brexit kommer amerikanska banker och finansbolag att förbjudas att anlita tunga institutioner i EU. Det sa amerikanska myndigheten CFTC:s chef Christopher Giancarlo i går, enligt Financial Times, rapporterar Omni Ekonomi.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

Automatiserade processer effektiviserar redan det juridiska arbetet samtidigt som klienternas krav ökar. Men jurister behöver inte oroas för att förlora sina jobb. Artificiell intelligens revolutionerar bransch efter bransch, sägs det. Då bör ju även advokatyrket stå inför stora förändringar, kan man ju tro. Enligt Niklas Sinander, counsel på advokatbyrån Harvest, handlar det dock snarare om […]