EU-kommissionen genomgår just nu en radikal omstrukturering. En balansgång på slak lina mellan klimatambitioner och ekonomisk konkurrenskraft. Detta i en tid av ökande global spänning.
EU-kommissionen agerar efter Draghis tunga varning
Mest läst i kategorin
I en tid av ökande global konkurrens och ekonomiska utmaningar har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterat en ambitiös omstrukturering av EU-kommissionen, rapporterar Bloomberg.
Förändringen syftar till att stärka EU:s konkurrenskraft och möta de utmaningar som den tidigare Europeiska centralbankschefen Mario Draghi varnat för i sin nyligen publicerade rapport.
Dubbla utmaningar
Von der Leyen betonade vikten av att förbereda EU för vad hon kallar ”tvillingövergångarna” – det vill säga utfasningen av fossila bränslen och digitaliseringen av ekonomin.
”Detta är en av huvudrekommendationerna i Draghis rapport. Att stärka vår tekniska suveränitet, säkerhet och demokrati. Att bygga en konkurrenskraftig koldioxidfri och cirkulär ekonomi, med en rättvis övergång för alla”, säger hon.
Den nya kommissionen ger större medlemsländer som Frankrike, Spanien och Italien nyckelroller för att leda en ny industristrategi. Detta har dock väckt oro hos vissa, särskilt gällande utnämningen av Italiens Raffaele Fitto från det högerkonservativa partiet Italiens bröder.
Missa inte: Orosmolnen hopar sig för EU – kan Sverige visa vägen? Realtid
Högerextrem nominering
”Det faktum att en kandidat från en högerextrem regering nomineras som vice ordförande för Europeiska kommissionen är fortfarande en stor oro för vår grupp”, säger Terry Reintke, ordförande för Gröna partiet i EU-parlamentet.
Samtidigt har de gröna partierna själva mött anklagelser om att sakna verklighetsförankring. Kritiker menar att deras miljömål ofta är orealistiska – eller rent av ekonomiskt skadliga.
Efter EU-valet sa exempelvis Pedro López, talesperson för mittenhögerpartiet European People’s Party, att de grönas förslag är ”alldeles för radikala och för snabba för människor att smälta”, skriver Foreign Policy.
Balansgång
Trots utmaningar som protester mot Green Deal och oro från industrin, fortsätter von der Leyen att driva på energiomställningen.
Hon har nominerat Spaniens Teresa Ribera som verkställande vice ordförande med ansvar för att förbereda ett nytt 90-procentigt utsläppsminskningsmål för 2040 och samordna arbetet med Clean Industrial Deal.
Den nya kommissionen står inför uppgiften att balansera ekonomisk konkurrenskraft med ambitiösa klimatmål, samtidigt som den hanterar geopolitiska spänningar och interna utmaningar inom EU.
Läs även: Fallande förväntningar i EU: ”På väg att bryta samman”. Realtid