Realtid

Erika Eliasson: "Ska kryptobranschen bli relevant på riktigt så måste den vara reglerad"

Erika Eliasson, Goobit Group
Erika Eliasson, ny vd för Goobit Group. Foto: Goobit Group
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2021

Styrelsen för blockkedjebolaget Goobit Group har utsett Erika Eliasson till ny vd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erika Eliasson som har nära 20 års erfarenhet från finansmarknaden efterträder Pär Helgosson på vd-posten, som sedan han tillträdde 2020 har tagit bolaget till börsen. Hon går till kryptobolaget från en roll som senior advisor på Kreab, en roll hon tillträdde i april. Före det var hon vice vd på Lendify.

Via sin plattform BTCX erbjuder Goobit Group handel i digitala valutor samt övriga tjänster som berör finansiella handelssystem. Bolaget tillhandahåller även tjänster inom kryptoväxling och rådgivning. Kunderna består primärt av privata aktörer och företag verksamma inom Norden.

Goobit Group grundades 2012 och har sitt huvudkontor i Stockholm. I maj, tidigare i år, listades bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market.

Du har varit ett halvår på Kreab. Vad är det som lockar med Goobit?
– I
nom Goobit finns det ett stort kunnande om kryptoindustrin, bland annat är bolagets grundare och ordförande, Christian Ander, kvantfysiker och pionjär inom krypto. Hela min karriär har jag verkat inom finans och fintech och jag tycker att branschens förändring är extremt spännande och intressant. Allt eftersom vår tillvaro bli mer och mer digitaliserad kommer kryptovalutor att få en allt större roll. Det är hissnande att tänka på att kryptoindustrin är där internet var på slutet av 90-talet. Det är klart att man vill vara med där, säger Erika Eliasson till Realtid.

Vad är nästa nivå för Goobit?
– Under 2021 har vi sett en stor förflyttning av synen på kryptovalutor och det är en förflyttning som bara har börjat. Vi kommer att se allt fler samarbeten mellan banker, fintechs och kryptobolag. Det finns även andra samarbeten som är extremt intressanta, till exempel kryptoindustrin och spelindustrin. Min elvaåriga son vill hellre äga saker i Fortnite än att äga fysiska saker. Generationen som lever större delen av sina liv digitalt är här.

I oktober inledde FI en granskning av Safello och Goobit angående hur väl bolagen följer penningtvättsregler. Vad tänker du om det?
– Jag har levt hela mitt yrkesverksamma liv i en reglerad miljö och för mig är det en självklarhet att finansbranschen ska vara hårt reglerad. Jag tycker att det är bra att FI genomför granskning. Ska kryptobranschen bli relevant på riktigt så måste den vara reglerad. Det är dock viktigt att beslutsfattare och myndigheter får resurser att sätta sig in i nya affärsmodeller så att det blir rätt reglerad. Jag är sedan februari 2020 även ordförande i Swedish FinTech Association och 65 procent av föreningens medlemmar upplever att det finns en låg förståelse bland beslutsfattare och myndigheter för nya affärsmodeller. En viktigt uppgfit i SweFinTechs uppdrag är därmed att öka kunskapen mellan fintechs, beslutsfattare och myndigheter.

Erika Eliasson, som har en ekonomiemagisterexamen från Uppsala Universitet,  är också  ordförande i Wellstreet Fintech Board, styrelsemedlem i Kameo AS och medlem i Realtid Advisory Board.

I samband med tillträdet köper Erika Eliasson motsvarande 3 procent av bolagets aktier från Christian Ander/Blockchain AB och GBI Holding AB till priset 2,656 kr per aktie, vilket motsvarar genomsnittspriset under de senaste 30 handelsdagarna. Det framgår av ett pressmeddelande.

ANNONS

Erika Eliasson tillträder den 16 november och kommer att kvarstå i bolagets styrelse.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]