Realtid

”Eric Strands förvaltningsstil passade inte Pacific Fonder”

Pacific Fonders vd Peter Beckman har inte riktigt samma bild som fondförvaltaren Eric Sand till varför denne har slutat på bolaget.
Pacific Fonders vd Peter Beckman har inte riktigt samma bild som fondförvaltaren Eric Sand till varför denne har slutat på bolaget.
Johan Såthe
Uppdaterad: 03 juni 2019Publicerad: 03 juni 2019

UPPDATERAD. Pacific Fonders förvaltare Eric Strand säger att han slutar eftersom avgifterna dubbleras. Men enligt Pacific Fonders vd Peter Beckman är förklaringen att avkastningen varit för svag, det är  därför man nu byter inriktning och förvaltare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 Versionerna om varför Pacific Fonders förvaltare Eric Strand lämnar sitt jobb skiljer sig åt. Eric Strand säger själv att han lämnar eftersom avgifterna i hans fond Pacific Precious dubbleras (han har även förvaltat Pacific Multi Asset) och att han inte kan stå för det. 

Peter Beckman är vd på Pacific Fonder och Eric Strands chef. Han har en annan version om varför Eric Strand slutar. Det beror helt enkelt på att avkastningen som Eric Strand har levererat inte har varit bra nog. Och att parterna under våren fört samtal om hur förvaltningen ska kunna förbättras, men inte har kunnat enas.

Enligt Peter Beckman fattades beslutet om att förändra fondens förvaltning i februari. Sedan har man fört samtal med Eric Strand om hur hans jobb skulle påverkas, men inte lyckats hitta lösning.

– Fonden har funnits i tre år, vi har utvärderat vad som fungerat och inte fungerat. Avkastningen har inte varit på den nivå som vi och Eric hade tänkt oss.

Eric satte själv upp målet 15 procents avkastning det första året. När det inte uppnåddes sattes målet 10 procent. År 2016 var avkastningen 1,5 procent, 2017 plus 0,8 procent och 2018 minus 2,1 procent.

Hur står det sig mot jämförbara fonder?

– Det här ska vara en absolutavkastande hedgefond. Det stämmer att hedgefonder inte gått strålande under den här perioden heller. Den här fonden var mer inriktad mot ädelmetaller, guldpriset har stått stilla, silver likaså. Däremot har palladium gått starkt, det har vi inte hängt med på, säger Peter Beckman.

– Därför har vi under våren fört en diskussion om att renodla fonden. Pacific gillar grundidén om en aktivt förvaltade ädelmetallsfond, den fyller absolut sin roll i en diversifierad portfölj.

ANNONS

Ni dubblerar avgiften, varför då?

– Det stämmer att vi ändrar prisbilden när vi renodlar fonden och dess struktur. Den fasta avgiften blir 1 procent, det kan inte anses sticka ut som särskilt högt för en aktivt förvaltad hedgefond.

Eric Strand skriver i ett pressmeddelande att lämnar på grund av den höjda avgiften. Men den höjningen har väl han känt till sedan flera månader?

– Det stämmer. Det här med den höjda avgiften ger inte hela bilden av det här.

Har Eric Strand fått sparken?

– Det vill jag inte kommentera. Det vi gör nu är att vi sätter in en förvaltare som kan förbättra fondens avkastning. Vi ska nu göra strukturella förändringar för att kunna leverera vad vi har lovat våra investerare.

Var det så att Eric Strands förvaltningsstil inte passade er?

– Det kan man säga.

ANNONS

Mattias Gromark tar nu över fondens förvaltning.

– Vi siktar på att renodla fonden mot ädelmetaller. Mattias Gromark tar över fonden idag måndag, det tar väl lite tid att få allt på plats.

Vad tycker du om att Eric Strand skickade ut eget pressmeddelande om att skulle sluta?

– Alla får skicka ut vad de vill. Han har en stor följarskara på sociala medier och har ju en ständig dialog med dem. Han vill väl föra ut sin bild, det är klart. Jag vill inte kommentera vad andra säger. Jag ger bara vår bild av det här.

Eric Strand avböjer en intervju med Realtid på måndag eftermiddag, men skriver i ett SMS:

– Jag önskar Pacific Fonder all lycka med att förädla de fondkoncept jag har skapat. Ju fler vi är som lyfter fram ädelmetaller desto bättre.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Såthe
Johan Såthe
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]