Realtid

EQT riskerar förlora 1,5 miljarder kronor

Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 25 jan. 2019Publicerad: 25 jan. 2019

Trots att bland andra Lekia ville ta över delar av EQT-bolaget Top Toys norska verksamhet så sattes den istället i konkurs. Samtidigt pågår en infekterad strid där inte minst Lego attackerar bankernas roll i konkursen. Och för EQTs del kan det handla om en smäll på 1,5 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen stod det klart att den norska delen av Nordens största leksakskedja Top Toy inte gick att rädda, utan bolaget sattes i konkurs. Realtid har tidigare avslöjat att konkurrenten Lekia varit intresserat av att ta över delar av Top Toys verksamhet i Norge och Sverige.

-Vi träffade nyligen konkursförvaltaren i Köpenhamn, bekräftar Lekias vd Baldvin Georgsson för Realtid.

-Vi la ett bra bud på delar av den norska verksamheten. Men de ville att vi skulle bjuda på hela bolaget, vilket vi inte kunde göra.

Eftersom det då uppenbarligen inte fanns någon annan intressent som kunde gå med på kraven kring den norska verksamheten så sattes den i konkurs. Det berör 56 butiker i Norge och 700 anställda.

Komplex situation

Situationen är komplex där den svenska, danska och finländska verksamheten drivits i samma bolag, medan de norska och isländska verksamheterna legat i separata bolag. Det hela kompliceras inte minst av att ett av Top Toy-koncernens två varumärken, Toys R Us, ägs av ett amerikanskt bolag och inte ingått i den senaste tidens diskussioner. Det är med andra ord bara varumärket BR som varit i spel.

Lekia var även intresserat av det centrala varulagret i Köpenhamn. Men där uppges danska Salling Group ha bjudit cirka 250 Mkr, och tog hem spelet.

Samtidigt pågår en infekterad strid kring bland annat varulagret. Flera leverantörer, inte minst Lego, är upprörda på att bankerna tagit varulagret i pant, och därmed får tillbaka sina pengar medan leverantörerna blir utan någon ersättning för de varor som de levererat. För Legos del ska det handla om levererade varor till ett värde av en kvarts miljard kronor. Nyligen stod det också klart att leverantörerna med Lego i spetsen fått in en tredje konkursförvaltare i Top Toys konkursbo för att undersöka bankernas pant och ledningens ansvar. Det är en ytterst ovanlig åtgärd.

ANNONS

Fyra banker inblandade

Enligt danska Jyllandsposten fick bankerna i mars 2018 en pant i Top Toy på motsvarande drygt 1 miljard kronor, vilket innebär att det är bankerna som tar hem de pengar som går att utvinna ur konkursboet. Fyra banker är inblandade i konkursen, men Danske Bank står noterat på panten å alla bankernas vägnar.

Och medan leverantörerna slåss för att få en del av de pengar som bankerna nu lägger beslag på, och i slutänden kanske riva upp affären där Salling Group köpte varulagret, så tyder mycket på att EQT förlorar betydligt mer pengar på konkursen är vad som tidigare antagits.

EQT köpte 2015 75 procent av aktierna i leksakskedjan. Sedan dess har riskkapitalbolaget tvingats skjuta till ytterligare kapital när utvecklingen för Top Toy gått åt fel håll. Hur mycket pengar det handlar om har EQT dock inte avslöjat. Det har tidigare spekulerats i att EQT skulle komma tämligen billigt undan eftersom verksamheten till stor del var finansierad med banklån. Men nu har bankerna uppenbarligen skjutit fram sina positioner under de stundtals tuffa förhandlingarna under senare år, och EQT kan därför komma att göra större förluster.

Bankerna har fordringar på ca 2,5 miljarder

Enligt en genomgång av räkenskaperna som finansrådgivaren Alfred Grinderslev gjort för Jyllandspostens ekonomisektion Finans så handlar det om cirka 1,5 miljarder kronor. EQT vill varken bekräfta eller dementera de uppgifterna, men enligt Jyllandsposten ska en källa med insyn i processen ha bekräftat analysen.

Och bankerna, som står före EQT i kön när det ska räddas hem pengar, uppges ha fordringar på cirka 2,5 miljarder kronor.

Därmed hamnar notan hos de investerare, bland annat pensionsfonder, som stoppat in sina pengar i EQT:s fond, som dock är betydligt större än innehavet i Top Toy.

ANNONS

Men som Robert Spliid vid Copenhagen Business School och specialist på riskkapitalbolag konstaterar: Det är inte miljardförlusten som svider mest. Det ger däremot dåligt renommé inför investerarna att kasta nycklarna och låta ett bolag gå i konkurs.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS