Realtid

En delårsrapport som skapar mer frågetecken än vad den rätar ut

Per Lindvall
Foto (bakgrundsbild): TT
Per Lindvall
Uppdaterad: 01 sep. 2022Publicerad: 01 sep. 2022

Soliditeten i Ilija Batljan Invest är betryggande 69 procent och kassaflödet ser helt ok ut.  Men stoppar man in marknadsvärdet på SBB-aktierna i balansräkningen så blir bilden väsentligt skakigare. Det skriver Realtids Per Lindvall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ilija Batljan Invest, där Ilija Batljan har merparten av sina aktier i SBB, publicerade under gårdagen sitt halvårsresultat. Det var ingen höjdare. Förlusten för årets första halvår blev 600 miljoner kronor, där den negativa resultatandelen i just SBB är det som drar ner.

Marknadsvärdet på bolagets SBB-aktier är nu 1,3 miljarder kronor. Enligt noten till balansräkningen är intressebolagsandelen värderad till drygt 3 miljarder kronor. Så där finns ett rejält nedskrivningsbehov. Men det som förbryllar mest är en balanspost som benämns ”finansiella tillgångar till verkligt värde”, vilka i balansräkningen är upptagna till 1,8 miljarder kronor. Det finns ingen som helst förklaring i vare sig delårsrapporten eller de senaste årsredovisningarna om vad detta är för typ av tillgångar. Vid ingången av 2020 var dessa tillgångar bokförda till 100 miljoner kronor, så dessa investeringar har varit en mycket stor del av de senaste årens verksamhet.

Eftersom de ändå utgör en tredjedel av balansräkningen så borde det ha förklarats lite närmare. Det borde ligga i Ilija Batljans intresse att klargöra detta, då diskussionen om hans egna finansiella position, och därmed även SBB:s skulle ta en annan rikning. En misstanke som det är svårt att komma ifrån är att även dessa tillgångar utgörs av SBB-aktier. Om det skulle stämma så ser balansräkningen mycket mera svajig ut. Aktieposten i SBB motsvarar då i stort sett det obligationslån som förfaller 2024. Det egna kapitalet krymper då ner mot det ”hybridkapital” på 735 miljoner kronor som emitterades 2021. Det är inget billigt kapital då det ger rätt till en årlig utdelning på STIBOR3M plus 6,75 procent.

Så Ilija Batljan Invests delårsrapport skapar egentligen mer frågetecken än vad den rätar ut. Bolaget gör ett nummer av att de har säkrat två lånelöften om totalt 1 050 miljoner kronor, vilket ska ställas mot de utestående obligationerna på 1 333 miljoner kronor. Man undrar både hur säkra dessa lånelöften är och vilka villkor som är kopplade till dem. Man undrar också vem som köpt dessa obligationer och inte minst hybridkapitalet. De senare kanske är den egentliga huvudägaren till SBB.

Men alla Ilijas aktier i SBB ägs heller inte via Ilija Invest AB. Enligt årsredovisningen har bolaget 76 miljoner aktier i SBB, men Ilja kontrollerar 139 miljoner aktier. Vän av ordning undrar också hur dessa är finansierade…

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Per Lindvall
Per Lindvall
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]