Realtid

En affär med håligheter och mörka hörn både hos budgivare och målbolag

Ola Serneke och Erik Selin.
Per Lindvall
Uppdaterad: 25 apr. 2023Publicerad: 25 apr. 2023

Fastighetsbolaget Doxas bud på bygg och fastighetsutvecklaren Serneke ska nog främst ses som en finansiell variant av det amerikanska arkadspelet Whac-a-mole, eller ”banka mullvad” på svenska. För det finns håligheter och mörka hörn hos både budgivaren och målbolaget där det kan dyka upp både det ena och andra, i finansiell mening. Det är nu upp till bevis för att huvudägaren och styrelseordförande Greg Dingizians kan koordinera sitt eget och de andra intressenternas fotarbete för att få ordning på detta. Det skriver Realtids Per Lindvall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den föreslagna affären, som backas upp av Sernekes huvudägare med Ola Serneke i spetsen, är ju en ren aktiebytesaffär, så det tillför inte de finansiella resurser som det blödande bolaget egentligen är i trängande behov av. Doxa i sin tur är en sentida konstruktion, där det gamla dentalbolaget har omvandlats till ett fastighetsinvestmentsbolag. Förvärvet av Percy Nilssons fastighetsportfölj med Malmö Arena som tyngdpunkt under 2022 är det största innehavet. Därutöver finns ett 40 procentigt innehav i Fastighetsstaden i Halmstad, samt mindre innehav i logistikfastighetsbolaget EasyDepot och par procent i det börsnoterade KlaraBo.

Statusen som investmentbolag gör att Doxa inte konsoliderar sina dotterbolag. Det är svårt att se något bra skäl till detta. Att företaget inte ens i notapparaten visar på hur portföljbolagens resultat- och balansräkningar ser ut ger direkt en röd flagga hos mig. Vi får veta att det största helägda dotterbolaget Doxa Arena Holding visade på ett resultat för 2022 på minus 5 miljoner kronor. Hur dess kassaflöde och balansräkning ser ut vet vi inte. I min låda är inte en större arena, som väger tungt i portföljen, någon särskilt het tillgång i dessa dagar. Det kanske i synnerhet gäller en ishall.

Doxa redovisar fastighetstillgångar på 1,34 miljarder kronor, fordringar på portföljbolagen på 368 miljoner kronor, samt en kassa på 60 miljoner kronor vid det senaste årsskiftet. Å andra sidan är bolaget skuldfritt. Resultatet för fjolåret på minus 45 miljoner kronor var ju inte lysande, men med den nya inriktningen så är informationsvärdet lågt till intetsägande.

Eftersom affären är ett rent aktiebyte så skulle den lika gärna har kunnat göras åt andra hållet, det vill säga att Serneke hade köpt Doxa. Med det perspektivet hade nog vän av ordning hade frågat om Serneke verkligen hade blivit så mycket starkare av detta. Bolaget som ifjol redovisade en förlust på 238 miljoner kronor och vars entreprenadrörelse i stort sett aldrig har tjänat några pengar. I princip alla vinster har generats av ”internaffärer”, förutom den märkliga köp-och-säljövningen för gamla Säve flygplats.  Och det återstår att se vad det finansiella utfallet blir för Karlatornet som ska färdigställas i år. 20 procent av lägenheterna är ännu inte sålda och många av de kontrakterade köparna går nog omkring med en rejäl klump i magen. Alla eventuella förluster landar ju också hos Serneke och inte hos partnern Balder, som äger 50 procent efter en mycket begränsad kapitalinsats.

Men det är möjligt att det nya Doxagänget med Greg Dingizian i spetsen är bättre affärsmän än Ola Serneke. Greg har ju lyckats snickra ihop några fastighetsportföljer förr, som Gotic och Victoria Park, som såldes vidare till Vasakronan respektive tyska Vonovia (som är en tysk jättevariant på det finansiella problembarnet Heimstaden) med god avans. En surgubbe som jag säger att då hade han år med fallande räntor i ryggen.  Hur det går nu återstår att se.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]