Realtid

"Elprischocken ser ut att vara över för denna gång"

 Årets ”höstflod” ger rekordlåga elpriser
Foto: TT
Anders Frick
Finwire
Uppdaterad: 08 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023

Elbolaget Bixia prognostiserar lugnare tider för svenska elkonsumenter i vår. Det eftersom förväntningarna är att det genomsnittliga elpriset blir 80 öre per kWh under våren, vilket är en fjärdedel av vad marknaden hade förväntat sig i december.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

globala
Spela klippet
Realtid TV

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

22 dec. 2024

Bakom prisfallet ligger ett milt vinterväder, betydligt lägre gaspriser och normaliserade vattenmagasin.

– Elprischocken ser ut att vara över för denna gång. Det ovanligt milda vädret i Europa där många dragit ner på gaskonsumtionen har gett helt nya förutsättningar. Det har aldrig varit så mycket gas i depåerna som det är just nu i Europa, vilket har fått gaspriserna att falla till den lägsta nivån på 1,5 år. Allt detta påverkar de svenska elpriserna nedåt i vår, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Han utvecklar han sitt resonemang för Realtid om hur priserna påverkas:

– Vädret har en mycket stor påverkan, det såg vi somras i fjol och tvärtom nu med den milda vintern. Ju högre förbrukning desto mer måste produceras med fossil kraft, och då stiger priserna, säger han till Realtid.

Hur stor påverkan har Rysslands krig på elpriset?
– Att det påverkar är tydligt, med tidigare volymer och leveranser som måste ersättas från annat håll. Detta lyckades väldigt väl i höstas, men vi ska komma ihåg att vi denna gång blev räddade av en mild höst och vinter. Hur stor påverkan som de minskade leveranserna bidrar till är svårt att säga, mer än att leveranstryggheten för Europa är betydligt mer skör än tidigare. Det är viktigt att samtliga produktionsslag fungerar väl, exempelvis att den franska kärnkraften får ett bättre år än 2022, säger han.

Vad krävs för att priserna inte ska skena igen nästa vinter?
– Inga längre perioder av värmeböljor eller torka i Europa/Asien, samt ett Kina som inte kraftigt vaknar till efter sina lockdowns och blir aktiva på gasmarknaden. Det är de två viktigaste faktorerna, säger Johan Sigvardsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]