Juridik Nyhet

Ekobrottsmyndigheten varnar för risker med ny lag

EkobrottsmyndighetenEkobrottsmyndigheten
Ny reform kan göra det svårare att komma i mål med brottsutredningar, menar Ekobrottsmyndigheten. (Foto: Stina Stjernkvist / TT)
Publicerad
Uppdaterad

Ekobrottsmyndigheten befarar att en ny lagändring kan försvåra brottsutredningar. Men näringslivet jublar åt reformen.

Sarah Carlsson

Sedan den första juli är det fritt fram för företag att slänga sina papperskvitton. Då trädde nämligen den nya bokföringslagen i kraft.

När man som företagare har digitaliserat sina kvitton och fakturor behöver man alltså inte längre spara dem i pappersform.

Man måste dock, precis som tidigare, se till att räkenskapsinformationen inte riskerar att förändras eller försvinna. Informationen måste även sparas i sju år.

Annons

“Det här innebär en avsevärd förenkling för många företag, som kommer att slippa onödig administration och obefogade kostnader. Det är hög tid för att anpassa dessa regler efter den digitala utvecklingen”, har justitieminister Gunnar Strömmer tidigare kommenterat.

Reformen väntas spara företagen 3,9 miljarder kronor per år.

“Svårt att bevisa”

Men Ekobrottsmyndigheten varnar nu för att lagändringen kan göra det svårare att utreda ekonomisk brottslighet.

Annons

Exempelvis när företag medvetet förändrar fakturor och kvitton för att begå skattebrott eller bedrägerier, förklarar Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på myndigheten.

“Det kan vara så att om man har en originalhandling som man har förfalskat så har ju åklagaren svårt att bevisa att den är förfalskad om man inte har en originalhandling”, säger han till Ekot

Den nya lagändringen kan innebära att utredningar tar längre tid och att ekonomiska brottslingar inte döms för att “man inte kommer ända in i mål”.

Annons

Läs mer:
Så vill regeringen minska regelbördan för företag. Realtid

Näringslivet sågar regeringen: ”Minska regelkrånglet”. Realtid

Företagare? Här är viktiga lagarna att hålla koll på. Realtid

Annons