Realtid

Efter böterna på 100 miljoner: Nordnet bekräftar brister kring nakenblankning

Efter böterna på 100 miljoner: Nordnet bekräftar brister kring nakenblankning
Anders Frick
Uppdaterad: 26 aug. 2022Publicerad: 26 aug. 2022

Nordnet fick böter på 100 miljoner kronor efter att Finansinspektionen konstaterat brister i bankens tjänst för intradagsblankning. Nu uppger källor för Realtid att blankning var så utbrett att det närmast var en överraskning att FI inte hittade fler fall av olaglig nakenblankning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Kryptovalutors mörka sida: "Attraktivt för kriminella"

23 dec. 2024

Nordnet har inte agerat rättvist, hederligt och professionellt. Så sa Eric Leijonram, Finansinspektionens chefsjurist i samband med att myndigheten gav banken böter på 100 miljoner kronor för brister i Nordnets tjänst för intradagsblankning. 

FI hade då bland annat upptäckt att aktien i Moment Group olagligt nakenblankades vid ett tillfälle. Nordnets vd och koncernchef Lars-Åke Norling, slog bakut och hävdade att ingen kund har drabbats av någon ekonomisk skada. 

– Vi har endast haft en incident där vi vid handelsdagens slut har kunnat konstatera att vi har haft fler aktier blankade än vad vi har haft tillgång till, och den inträffade i februari 2021. Det handlade alltså om en enda aktie, Moment Group, under en dag som var extrem ur ett handelsperspektiv med hög volatilitet, felprissättning och flera handelsstopp, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet, till Realtid.

Nu kan Realtid dock berätta att blankning under lång tid har varit utbrett hos Nordnet, och källor gör gällande att brister i Nordnets system gjorde det möjligt att genomföra nakenblankning – något som Nordnet själva bekräftar för Realtid.

– Det har funnits en brist i det IT-stöd vi har använt internt för att säkerställa tillgänglighet i de aktier som är möjliga att blanka intradag. Vi upptäckte den bristen i samband med handeln i Moment Group i februari 2021 och insåg då att vi var tvungna att vidareutveckla IT-systemet för att säkerställa tillgänglighet även vid sådana extrema marknadsrörelser som var aktuella den dagen. Vi informerade Finansinspektionen om detta och åtgärdade bristen på kort tid. Under den tid det tog för oss att vidareutveckla systemet stängde vi tjänsten för intradagsblankning för att sedan successivt bygga upp den igen, säger Johan Tidestad.

Hur länge som det har varit möjligt att genomföra olaglig nakenblankning hos Nordnet är oklart, men i början av 2020 uppgav Nordnet att det fanns möjlighet att blanka 900 olika bolag. Under 2021 minskade detta till ca 330 bolag.

– Det innebär att närmare 600 bolag har varit tillgängliga för nakenblankning. Moment Group var ingen isolerad händelse, säger en källa.

Källan tillägger att det genom Nordnets plattform under lång tid varit enorma mängder aktier som har kortats vilket har påverkat aktiekurserna i det korta perspektivet.

ANNONS

– Det har gjort att småsparare, och troligen även många andra, har köpt och sålt aktier baserat på felaktiga kurser, felaktig orderbild och felaktigt intryck av köp-/säljintressen. Nordnet pratar om Moment Group som en enskild incident och att FI har misstolkat lagen, men alla andra tolkar lagen på samma sätt som FI, säger källan.

Hos Nordnet går det i dagsläget att blanka 600 olika aktier och enligt Johan Tidestad är de tidigare bristerna åtgärdade, vilket nu förhindrar olaglig nakenblankning.

– I samband med att vi vidareutvecklade IT-stödet och tillfälligt stängde ner intradagsblankningstjänsten så gjorde vi en allmän översyn av vilka aktier som ingick i utbudet. Det var flera aktier på den tidigare listan som inte längre var intressanta för våra kunder att blanka intradag, och dessa tog vi helt enkelt bort ur tjänsten. Den listan vi har nu är styrd av efterfrågan från våra kunder, och totalt sett går det idag att blanka cirka 600 aktier intradag, säger Johan Tidestad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]