Realtid

Dyrt och meningslöst – nu är det dags att säga adjö till ESG-betygen

Sasja Beslik
"Som ESG-betyg konstrueras idag ger de dig en falsk och på många sätt allvarligt ofullständig bild av hur hållbar affärsmodellen för ett företag är. Samtidigt förstår jag varför de används. Finansbranschen älskar lata skalbara lösningar, som de kan luta dig mot utan att ta något ansvar", skriver Sasja Beslik.
Realtid.se
Uppdaterad: 04 dec. 2022Publicerad: 04 dec. 2022

Det är dags att säga adjö till de nuvarande ESG-betygen som används av finansbranschen över hela världen. Det blir ett lätt adjö, nästan som en promenad i parken. För vi har sett tillräckligt. Det skriver hållbarhetsprofilen Sasja Beslik i sitt veckobrev ESG on a Sunday.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

De nuvarande ESG-betygen, som tillhandahålls av ett antal företag runt om i världen, skadar själva avsikten med ESG-investeringar. Varför? Jo, för dagens ESG-betyg säger ingenting om hur hållbar affärsmodellen för ett företag är, eller om hur hållbara dess produkter och tjänster är. Det enda de säger till dig är om företaget kryssat i rutorna för att rapportera om sitt eget företags beteende. Det finns ingen koppling, och jag menar det, ingen koppling mellan ett företags strategi för företagstillväxt och deras hållbarhetsbetyg.

Som ESG-betyg konstrueras idag ger de dig en falsk och på många sätt allvarligt ofullständig bild av hur hållbar affärsmodellen för ett företag är. Samtidigt förstår jag varför de används. Finansbranschen älskar lata skalbara lösningar, som de kan luta dig mot utan att ta något ansvar.

Den som ser de nuvarande ESG-betygen enbart som en årlig indikator på ett företags beteende, och inget mer än det, har rätt. Och företagen själva borde de inte ens titta på ESG-betygen. De är inte bara vilseledande, utan också kostsamma. Det kostar mycket att ha tillgång till dessa betyg, och om du driver ett företag, ja, då kommer du att rapportera om en miljon indikatorer som inte betyder en enda sak för investeraren som fattar investeringsbesluten. En absurd rapporteringsuppgift som måste avskräcka alla som arbetar med den.

Som ESG-betyg konstrueras idag ger de dig en falsk och på många sätt allvarligt ofullständig bild av hur hållbar affärsmodellen för ett företag är. Samtidigt förstår jag varför de används. Finansbranschen älskar lata skalbara lösningar, som de kan luta dig mot utan att ta något ansvar. ”Detta företag har fått ett A-betyg av XXXX.” Men just det företaget kanske tar ut naturresurser snabbare än vad teknikkillarna i Silicon Valley spelar roulette i Vegas. Finansbranschen älskar att låtsas att allt är vettigt så länge det inte påverkar den verkliga avsikten med investeringarna, och det är att tjäna pengar och mycket av det. Om det är förpackat som hållbart, mycket bra. ”Vi har externa betyg som vi använder för att informera om våra investeringsbeslut.” Sayonara. Adjö. Arrivederci. Hejdå. Dags att gå vidare. På riktigt.

Merparten av den ESG-data vi har tillgång till idag är egenpublicerad av företag. Det verifieras endast mycket sällan av en tredje part och inkluderar inte – i 99 procent av fallen – några alternativa datauppsättningar som kan vara intressanta för en investerare. Det är ESG-data från vanlig vanilj, minus vanilj.

Att hitta tyngdpunkten

The real thing, det som gör en jäkla skillnad (och naturligtvis kräver tid, ansträngning och resurser) kallas ESG-analys.

Merparten av den ESG-data vi har tillgång till idag är egenpublicerad av företag. Det verifieras endast mycket sällan av en tredje part och inkluderar inte – i 99 procent av fallen – några alternativa datauppsättningar som kan vara intressanta för en investerare. Det är ESG-data från vanlig vanilj, minus vanilj.

ANNONS

Istället för att göra något vettigt åker de till tjusiga högmoraliska ”ta-en-selfie-och-posta-det-på-LinkedIn-konferenser” där de hyllar mänskliga rättigheter och deltar i debatter om klimatnödsituationen (de kan till och med göra löften medan de håller på). Men innerst inne, när de blundar, vet de… Allt det är bara trevligt att ha, inget mer än så.

För att hitta denna tyngdpunkt behöver du några väldigt vågade människor som ifrågasätter överensstämmelsen med det nuvarande finansiella tänkandet såväl som det nuvarande hållbarhetstänkandet, som för övrigt domineras av den anglosaxiska världsbilden.

Var hittar du dessa människor? Absolut inte i de stora bankernas och kapitalförvaltarnas vet-din-plats-strukturer där man måste hålla käften (även om man har 200 procent rätt) för att inte störa chefen eller chefens chef och äventyra nästa bonus som gör att du kan köpa den där villan som kommer att imponera på dina kamrater (även om du redan vet att det inte kommer att göra dig lyckligare). Dessa människor, vad de än gör, kommer aldrig att utveckla de nuvarande systemen som de är så beroende av. Aldrig.

Istället för att göra något vettigt åker de till tjusiga högmoraliska ”ta-en-selfie-och-posta-det-på-LinkedIn-konferenser” där de hyllar mänskliga rättigheter och deltar i debatter om klimatnödsituationen (de kan till och med göra löften medan de håller på). Men innerst inne, när de blundar, vet de… Allt det är bara trevligt att ha, inget mer än så. En ”mycket givande” konferens i Barcelona eller London. Ja, människor dör av svår hunger i stora delar av Afrika, men ”vi är stolta över att meddela att vi nu kommer att göra due diligence på mänskliga rättigheter i våra investeringar och vi tar ledningen när det gäller att engagera företag i dessa frågor”. Det gör mig sjuk, fysiskt.

Den värld vi upplever, mer och mer enbart som passagerare på tåget, kommer att omforma de grundläggande uppfattningarna om hållbara investeringar och flytta fokus från företags beteende till den verkliga tyngdpunkten för lämplighet inom verksamheten. Och det här är en historia som fortfarande inte har berättats. Ja, det finns diamanter i mörkret och gnistor av ljus, men vi har inte sett gryningen än. Men vi kommer. För vi har ett val.

Sasja Beslik
Chief Investment Officer på SDG Impact Japan
Läs mer på ESG on a Sunday

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS