Realtid

Du ska väl inte sluta lilla vän?

Helene Rothstein
Uppdaterad: 20 maj 2009Publicerad: 20 maj 2009

För att motverka kompetensflykt använder sig Google av en algoritm som spionerar på personalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att analysera och kartlägga data från bolagets anställda som avser befordran och löneutveckling har Google upprättat en matematisk formel för att identifiera vilka av bolagets 20.000 anställda som är mest hågade att sluta.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

Exakt hur den ännu ofärdiga formeln ser ut vill Google inte avslöja men underlaget har tagits fram med hjälp av bland annat enkäter. Det uppger Wall Street Journal.

Sökmotorn hävdar att algoritmen identifierar anställda som till exempel anser sig vara underutnyttjade vilket spelar stor roll när någon överväger att sluta.

Att Google har något okonventionella anställningsförfaranden är känt sedan tidigare.

För att attrahera de bästa har Google använt sig av ”Tio gyllene regler” som bland annat betonar att medarbetare ska arbeta i team, ha raka och schysta chefer som ska uppmuntra till att kreativitet samt att varje beslut ska vara baserat på kvantitativ data.

Enligt Edward Lawler, som forskat på hur organisationer ska effektiviseras vid University of Southern California är Google tidiga med att använda sig av kvantitativ data som ligger till grund för beslut som rör de anställda.

Både medarbetare på Google och de som lämnat har hävdat att bolaget förlorar talanger som inte anser sig kunna påverka i takt med att företaget mognar.

ANNONS

Enligt Laszlo Bock, på Googles personalavdelning ska algoritmen förstå om någon är i riskzonen för att dra – innan de själva förstår det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]