Trots färre transaktioner går DLA Pipers corporate-del i Norden som tåget. ”Vi går mot ett rekordår och anställer för fullt”, säger Anders Malmström, ansvarig för corporate för advokatfirman DLA Piper i Norden.
DLA Pipers corporate-del mot rekord
Mest läst i kategorin
På global basis slog corona-pandemin hårt mot M&A-sektorn under första halvåret. Antalet affärer gick ned 32 procent och värdet på affärerna mer än halverades under perioden, enligt en färsk rapport från advokatfirman DLA Piper. Även Sverige och Norden drabbades hårt. Ändå går nu advokatfirman DLA Piper – som är störst vad gäller antalet M&A-affärer i Norden – mot ett rekordår.
– Antalet deals har gått ned på helåret. Men det kom igång igen i början av sommaren och nu har vi jättemycket att göra, säger Anders Malmström som är ansvarig för corporate-avdelningen, och fortsätter:
– På corp-sidan i Sverige slår vi rekord och totalt i Sverige är vi upp 6,4 procent jämfört med förra året vad gäller omsättning. Så det ser väldigt bra ut för helåret.
Och DLA Piper – som ökat sin närvaro rejält i Norden under de senaste åren – fortsätter att växa organiskt.
– Vi anställer för fullt – framför allt yngre talanger.
Trots att corona-pandemin legat som en våt filt över M&A-sektorn under stora delar av första halvåret, har en hel del affärer ändå genomförts.
Framför allt är det ett segment som drivit affärerna under pandemin, nämligen teknologi-sektorn. Enligt DLA Pipers årliga M&A rapport har teknologibolag stått för lite drygt en femtedel av transaktionerna sedan krisen slog till.
– I Sverige är den andelen ännu större. Även life science är relativt sett större i Sverige än globalt, säger Anders Malmström och fortsätter:
– Många av de här bolagen har växt under krisen och behöver mer pengar för att skala upp.
Ett bolag som råkar sälja en mycket ”corona-anpassad” tjänst är finska matleveransföretaget Wolt som utmanar amerikanska Uber Eats och tyska Foodora. Mitt under brinnande kris – i maj – lyckade bolaget ta in motsvarande 1,1 miljarder kronor i en ny investeringsrunda.
Här fungerade DLA Piper som rådgivare åt en av investerarna, EQT Ventures. DLA Piper var också med när EQT-fonder och private equity-bolaget TA Associates förvärvade IFS, en global leverantör av affärssystem, i somras. Värdet på den affären uppgick till 3,2 miljarder euro.
– EQT är en stor klient för oss. Vi gör mycket för dem – framför allt för deras venture-del. Venture är något som har fortsatt att gå väldigt starkt under pandemin eftersom det handlar mycket om teknikbolag, säger Anders Malmström.
DLA Piper företrädde också amerikanska fondjätten HMI Capital i samband med Klarnas senaste nyemission om 5,7 miljarder kronor. En annan affär som slutfördes i oktober var AP-fondsägda Polhem Infras köp av Telia Carrier som är världsledande inom digitala motorvägar för datatrafik.
– Köpet innebär att Polhem Infra blir ägare till över 74 000 km fibernät med 320 anslutningspunkter i världen, skriver Polhem i ett pressmeddelande.
– För oss var det en stor och spännande deal som gick mitt under covid-19-krisen. Den affären var igång när pandemin slog till, och den stannade inte upp, säger Anders Malmström.
Vilken typ av affärer gör ni nu?
– Inom M&A är det fortsatt väldigt mycket teknologi och life science. Vi gör också mycket inom energisektorn där det behövs stora investeringar och där det också satsas mycket pengar. Sedan har även börsintroduktionerna börjat komma igång.
En typ av affärer som man skulle kunna vänta sig i spåren av en världsvid kris har samtidigt till stor del uteblivit.
– Det vi ser av rapporten och som vi förvånas över, är att vi ännu inte har sett en flod av konkurser och bolag som hamnat på obestånd inom segment som handel, turism och events. Nu har företag hållits under armarna av statliga stödåtgärder men vi tror att den typen av affärer kommer att öka inom en ganska snar framtid.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.