”Distansarbete är en revolutionerande möjlighet”

Distansarbete är en revolutionerande möjlighetDistansarbete är en revolutionerande möjlighet
Daniel Eisenberg, Sverigechef på den globala HR-plattformen Deel. (Foto: Deel)
Publicerad
Uppdaterad

Distansarbete är varken en enkel löneförmån eller en universallösning – det är en revolutionerande möjlighet som omformar arbetsmarknaden och skapar ett mer flexibelt och globalt arbetsliv. Det skriver Daniel Eisenberg, Sverigechef på den globala HR-plattformen Deel.

Realtid.se

Diskussionen om distansarbete har länge handlat om huruvida det är bra eller dåligt, om det ökar produktiviteten eller ej, och nu senast – om det ska betraktas som en löneförmån eller ej. Men det missar hela poängen att distansarbete är här för att stanna och att det är en revolutionerande möjlighet för de som lyckas dra nytta av den. 

Forskaren Jonas Grafström vid Ratio menar i en artikel i bland annat Dagens Nyheter att distansjobb kan motsvara 10 procent av lönen. Samtidigt framhåller han och fackliga representanter att de som saknar möjlighet till distansjobb kan behöva kompenseras för att attrahera arbetskraften.

Det här är en viktig diskussion, inte minst när forskningen visar att fyra av tio svenskar skulle tacka nej till ett jobb om det inte fanns möjlighet till distansarbete. Samtidigt ökar trycket att gå tillbaka till kontoren för de företag som inte lyckas bygga rätt kultur och processer när många arbetar på distans.

Annons

Vi på Deel är ett så kallat remote first-företag. Det betyder att vi från dag ett anställt de mest kompetenta personerna oavsett var de befinner sig i världen. I dag är vi totalt över 4 000 teammedlemmar spridda över mer än 100 länder och 20 tidszoner. Det här hade inte varit möjligt utan distansarbete. Det hade heller inte varit möjligt utan nya sätt att bygga företagskultur, nya processer och nya verktyg.

Distansarbete, vare sig inom nationsgränser eller globalt, passar varken alla anställda eller alla företag. Men för de anställda eller företag som lyckas dra nytta av det innebär detta helt 

nya möjligheter. Om till exempel två konkurrerande företag har svårt att hitta rätt kompetens, men det ena effektivt lyckas integrera medarbetare från andra länder kommer det att ha stark en fördel. Anställda behöver heller inte vara låsta till jobb i sin närhet. Redan nu ser vi så kallade ”Teams-trakter” växa fram, där långpendlare bosätter sig naturnära och till billigare boendekostnader.

Annons

Distansarbete gör det möjligt för arbetsgivare att hitta talanger på en global marknad. Företag är inte längre begränsade till att rekrytera lokalt och anställda kan bo var de vill utan att vara bundna till kontoret. Det är en flexibel lösning som kan gynna både arbetsgivare och anställda, men det kräver nya sätt att utforma arbetslivet.

Än så länge är det relativt nytt att bygga företagskultur med många distansarbetare. Men från vår egen erfarenhet och vad vi lärt oss med över 25 000 kunder i mer än 150 länder som använder våra tjänster, däribland Klarna, Nike och Schibstedt, finns några gemensamma nämnare.

De innefattar allt från ett förändrat mindset hos chefer, till nya strategier, processer och verktyg. De handlar om nya sätt att mötas i verkligheten för de anställda.

Annons

Framför allt handlar det om att inte se distansarbete som något svart eller vitt, bra eller dåligt, utan att omfamna det som en möjlighet med revolutionerande potential – och göra det på sitt eget sätt.

Daniel Eisenberg
Sverigechef på den globala HR-plattformen Deel

Läs mer:
Därför kan det löna sig att komma till kontoret. Realtid
Spara tusenlappar i månaden med distansjobb. Realtid
Därför skyr Londonborna kontoret. Realtid

Annons