Aktiemäklarfirmor som Avanza och Nordnet står vid sidan om när kunderna strömmar till hos Goldman Sachs-delägda CMC Markets som expanderar offensivt i Sverige med sin CFD-handel. "Ett medvetet val", säger Avanza och Nordnet.
Det nya kriget i finansbranschen
Mest läst i kategorin
Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.
Realtid.se skrev häromdagen om att Londonbaserade firman CMC Markets utsetts till bästa CFD-leverantör 2010 av Financial Times och Investors chronicle.
CMC:s Sverigechef Mattias Malmström berättade där för Realtid.se om firmans inriktning och kraftiga tillväxt, inte minst i Sverige .
CMC startade sin Sverige-verksamhet våren 2007, och uppger sig redan ha 10.000-tals kunder här som i sin handel har en omsättning som motsvarar en tiondel av handeln på Stockholmsbörsen.
Huvudidén hos CMC är CFD-handel (Contract For Difference), det vill säga att kunderna tar positioner i olika underliggande tillgångar och får sin kontoställning förändrad beroende på prisförändringen i respektive underliggande tillgång utan att behöva lägga så mycket i kontanter.
En kund som tror på dollaruppgång kan exempelvis sätta in 100.000 kronor på sitt CMC-konto, och ta en CFD-position som innebär en kontoförändring på +100.000 kronor för en dollaruppgång med 1 procent.
Samtidigt om dollarn faller med 1 procent minskar positionens värde med 100.000 kronor varvid hela kontosaldot är borta.
CMC försöker dock utbilda sina kunder och få dem att ”ha marginaler” i sin CFD-handel.
Och CMC ser det som en stor fördel att kunderna genom CFD-upplägget kan ta positioner i en lång rad tillgångar som valutor, råvaror, aktier, obligationer med mera.
Enligt CMC är svenska investerare väldigt fokuserade på aktier, medan det inte alls är så utomlands där många även investerar i exempelvis valutor och råvaror vilket väntas vara en trend som nu kommer allt starkare även här.
CMC tillhandahåller ett särskilt datorprogram (en ”tradingplattform”) åt sina kunder, så att de så enkelt som möjligt kan göra sin CFD-handel.
Även andra aktörer som danska Saxo Bank och IG Markets har liknande affärsidéer som CMC.
Men de stora internetbaserade svenska aktiemäklarfirmorna som Avanza och Nordnet med sina stora kundgrupper verkar inte alls haka på CFD-trenden.
Realtid.se frågade CMC:s Sverigechef Mattias Malmström om det.
De internetbaserade aktiemäklarfirmorna som Avanza och Nordnet erbjuder inte sina kunder CFD-handel. Hur kommer det sig att de låter er på CMC ta för er av investerarmarknaden?
– Jag jobbade på Nordnet i sju år. Jag var handelschef på Nordnet, och var med på den resan så att säga sedan starten av Nordnet, sa han.
– Och för mig är det ett ganska självklart val att gå in och bygga upp den här CFD-verksamheten via CMC i Sverige, därför att jag förstod potentialen. Jag förstod att det här skulle bli någonting bra.
– I Sverige är vi ju väldigt ”aktieorienterade”. Alla pratar om aktier.
– Men åker man utomlands till exempelvis Frankrike eller något annat land, förstår man att det inte bara handlar om aktier.
– Det handlar om råvaror, valutor eller räntor. Det handlar inte bara om aktier som det gör i Sverige.
– Så det finns ett jättestort fokus på aktier i Sverige, och så är det inte utomlands.
– Jag tror därför att det därför kommer att ske en ganska stor förändring; att man sprider sina pengar på fler tillgångsslag.
Ska man alltså tolka det som att Avanza och Nordnet har missat potentialen i andra tillgångsslag?
– Jag tror att de har ju börjat fokusera ganska mycket på ETF:er; ”Exchange Traded Funds”.
– Men du kommer inte åt den fulla funktionaliteten med ETF:er, för de innebär att det finns tre motparter som ska komma överens och bygga in funktionalitet – båda utställaren av ETF:en, marknadsplatsen som den handlas på, och online-mäklaren.
– Det går inte riktigt att därigenom hänga med i utvecklingen och bygga riktigt bra handelsplattformar.
– Så genom att erbjuda CFD-plattformar direkt till online-mäklare, så har du redan tagit bort ett steg i utvecklingen. Och därmed skapar du mycket mer flexibilitet och högre lönsamhet, som du kan föra tillbaka till kunden.
Varför har inte Avanza och Nordnet hakat på det då?
– Det är en jätteintressant fråga. Jag tror att man avvaktar och vill se hur utvecklingen kommer att vara.
– Men jag tycker att de själva ska svara på den frågan. Jag ska inte spekulera i hur de svarar.
Realtid.se har frågat Avanza och Nordnet om varför de inte satsat mer på CFD-handel, så att aktörer som CMC Markets inte skulle kunna komma in och ta andelar på den svenska investerarmarknaden.
Så här säger Avanzas vd Nicklas Storåkers i ett mejl:
”Avanza Bank har utvärderat att erbjuda våra kunder handel med CFD:er, men vi har valt bort att prioritera detta tills vidare.
Skälet är att vi anser att våra kunder ges minst lika bra möjlighet till att handla utländska marknader, råvaror, specifika branscher m m genom börshandlade fonder och certifikat.
Intresset för börshandlade fonder och certifikat växer snabbt och ger kunden möjlighet att på ett enkelt sätt både gå kort och lång olika tillgångsslag med eller utan hävstång.
CFD:er uppfyller inte heller Avanza Banks krav på transparens eftersom de aktörer som erbjuder CFD:er är en kombination av emittent, market maker, marknadsplats och clearingcentral i ett.
Det går rakt emot trenden mot ökad transparens som vi ser starkt inom EU just nu.”
Nordnets vd Carl-Viggo Östlund svarar på frågor via mejl:
Intrycket är att ni har missat hela CFD-nischen med sin stora potential. Kommentar till det?
”Vi har aktivt valt att inte ge oss in på den marknaden”, skriver han.
Vad beror det på?
”Vi vill erbjuda enkla produkter som spararna förstår sig på.
Enkelhet är en av hörnstenarna i vår affärsmodell.
CFD:er är tvärtom högst komplicerade instrument, som inte passar in i vårt erbjudande.”
Är det ett medvetet val för att ni inte vill hålla på med sådan verksamhet?
”Ja.”
Eller har ni helt enkelt gjort en missbedömning, eftersom ni inte har något liknande?
”Nej, vi följer marknaden noggrant och utvärderar löpande nya produkter.
CFD:er passar inte in i vårt erbjudande.”
Eller anser ni att era kunder kan göra samma saker som CMC:s kunder(ge gärna exempel i så fall)?
”Nej.”
Eller förbereder ni lansering av liknande tjänster som CMC?
”Nej.”
CMC:s Sverigechef Mattias Malmström bemöter svaren:
– Ska man prata om transparens – som var en av de saker som diskuterades i mejlet från Avanza – och diskussioner som pågår inom EU, så är det så att marknaden har ju utvecklas så att det finns en massa MTF:er ; alltså en massa olika marknadsplatser, säger han.
– Det finns ju inte bara till exempel en börs – Stockholmsbörsen – idag, som erbjuder handel i OMX-aktierna , utan de aktierna handlas ju på en rad olika ställen.
– Och det handlas i olika ”nätverk” där olika aktörer kan koppla upp sig, sända ordrar och ta emot ordrar, eller bara sända respektive ta emot.
– Och det finns ”dark pools” och så vidare.
– Så vad gäller Avanzas uttalande om att marknaden i EU är väldigt transparent, och att det pågår arbete för att öka transparensen och att utvecklingen kommer att ske åt det hållet: Ja, det stämmer att man i ett regelperspektiv arbetar på att få till en förbättring.
– Men jag skulle inte vilja säga att den existerande marknaden är ”väldigt transparent”. Och jag skulle absolut inte påstå att CFD:er eller CMC Markets inte är en transparent handel.
– Vi handlar ju bara väldigt likvida instrument där genomlysningen är väldigt stor.
– Jag vet inte hur väl folk känner till begrepp som exempelvis ”dark pools” som finns inom aktiehandel till exempel, eller MTF:er såsom Burgundy och en massa olika aktörer.
– Så vad gäller uttalandet om att det finns ”en fantastisk transparens” i EU på den nivån på det sättet som finansmarknaden är uppbyggd idag, så anser inte jag att den transparensen är fantastiskt imponerande.
– Och jag skulle starkt argumentera emot att CFD:er inte är transparenta, eftersom vi på CMC handlar så otroligt likvida underliggande tillgångar som är väldigt genomlysta.
– Här pratar vi om stora Eurostoxx-aktier och de stora råvarorna som handlas såsom olja och guld.
Och det här med Avanzas uttalande om att ni på CMC bakar ihop funktioner som emittent, market maker, marknadsplats och clearingcentral i ett paket? Kan det göra att kunderna får sämre koll på exempelvis vilka avgifter eller kurser ni tar ut?
– Alltså; jag svarar inte på det. Jag svarar inte till Nicklas. Jag kan bara generellt förklara att det inte är så att det göms eller byggs in några avgifter. Så är det inte.
– Utan det är ett väldigt enkelt sätt att komma åt de stora fyra tillgångsslagen i hela världen.
– Istället för att man ska bygga lösningar som kostar en massa pengar för slutkunderna, så kan man göra det här på ett mycket enklare sätt; genom att använda sig av en market maker-funktion med en väldigt hög hedging-grad på den underliggande marknaden.
Nordnet hänvisade till att CFD-handel inte är särskilt enkel.
– Det tycker jag är jättekonstigt att påstå att CFD-produkten skulle vara en mycket mer komplicerad produkt än andra produkter. Det tycker jag låter jättekonstigt.
– Ta exempelvis warranter eller optioner. Tittar du på vad som har hänt på tradinghusen i Stockholm på senare tid: Vilka instrument är det proffsen har lyckats förlora på? Ja, det är ju optionshandel och terminshandel.
– Så till och med proffsen klarar inte av att värdera optioner på rätt sätt.
– CFD-produkten har inga ”grek-parametrar” som ska räknas ut; delta, gamma, vega. Man behöver inte räkna ut dem, för CFD-kontraktet speglar bara det underliggande priset.
– Det är otroligt enkelt för en privatperson eller vem som helst att handla till exempel Clas Ohlson-aktien. Den står i 107 kronor. Då handlar jag min position i 107 kronor om jag ska köpa Clas Ohlson-aktien.
Det finns alltså CFD-handel även i Clas Ohlson-aktien?
– Jag tog bara ett exempel, om vi skulle ta ett annat exempel skulle vi kunna titta på Astrazeneca där det finns ett CFD-kontrakt.
– Astrazeneca-aktien står i 336 kronor. Ja, då handlar du CFD-kontraktet på 336.
– Du behöver inte ha ett annat pris där du ska ha lösenpris, löptid och så vidare.
– Jag skulle jättegärna vilja ha en diskussion med en sådan person som säger att CFD-produkten är mycker mer komplicerad än optioner, warranter, ”turbo-warranter” och så vidare. Det är helt fel.
– Det var en artikel idag i Dagens Industri om turbowarranterna, där Handelsbanken går ut och säger ”Det här funkar inte längre!”
– Och det är inte så konstigt för turbowarranter är en väldigt komplicerad produkt, och det är något som alla online-aktörer erbjuder handel i idag; warranter, turbowarranter. Det är mycket mer komplext.
Realtid.se har frågat Avanzas vd Nicklas Storåkers och Nordnets vd Carl-Viggo Östlund om de har kommentarer till Malmströms kommentarer.
Enligt statistiken från Stockholmsbörsens ägare Nasdaq-OMX, står Avanza och Nordnet (deras kunder) för 4-5 procent var av handeln på Stockholmsbörsen.
Avanza startades 1997 och Nordnet startades 1996, medan CMC startade sin Sverige-verksamhet 2007.
Stämmer det att CMC (CMC:s kunder) i dagsläget står för 10 procent av handeln på Stockholmsbörsen?
– Ja, vårt underliggande värde på de transaktioner som våra kunder gör, motsvarar ungefär – jag har inte den exakta siffran; jag kan ta fram den – men uppskattningsvis så ligger det runt 10 procent.
Och det fortsätter öka?
– Och vi fortsätter öka. Det stämmer.
– Och då är det bara CMC Markets flöde jag pratar om. Sedan finns det ju andra aktörer som håller på med CFD-handel. Men de rapporterar ju inte.
– Vi på CMC rapporterar ju hela vårt flöde varje månad, hela tiden. Vi är den enda CFD-aktören som har tagit på oss den rollen att rapportera hela våra flöden och visa upp vad som sker i vår kundhandel här, och vara transparanta.
Skulle handeln på Stockholmsbörsen alltså vara 10 procent lägre om CMC Markets Sverige-verksamhet inte funnits?
– Ehhh, ja. Det beror ju på. Om alla kunder handlade svenska instrument, så skulle det ju vara så.
– Men våra handlar ju svenska instrument, utländska – nu pratar jag alltså om aktier – svenska aktier eller utländska aktier eller utländska index.
– Men olja och guld är ju egentligen inte något som handlas på Stockholmsbörsen. Det handlas på ett annat sätt. Det är ju OTC-handel som sådana tillgångsslag handlas genom. Det är en global 24-timmars-marknad precis som valutamarknaden.
– Så det går inte riktigt att säga så. Det finns inget exakt samband. Det beror på vilket underliggande instrument eller tillgångsslag man är ute efter.
CMC Markets har i dagsläget knappt 1000 anställda globalt varav ett 20-tal anställda på Stockholmskontoret.
Bolaget är fortfarande privatägt. Peter Cruddas som grundade CMC äger strax under 90 procent. 10 procent ägs av Goldman Sachs och så finns ett litet spritt ägande bland anställda.
Det går alltså inte att köpa aktier i CMC idag, men det finns planer på en börsnotering i London så småningom. Det kommer dock att dröja lite.
Avanza är värt över 6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan Nordnet är värt nästan 4 miljarder.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.