De senaste årens europeiska klimatoffensiv, tidigare omhuldad på bred front, riskerar att stanna av. Sverige har redan sett ett bakslag och EU kan följa samma väg när kritiken mot den gröna given växer inom både parlamentet och rådet. Konsekvenserna för investeringars klimatkalkyl kan bli påtagliga. I en tid av ökad politisk osäkerhet riskerar investerare och finansiärer som inte genomlyser sina projekt för politiska och regulatoriska risker att förlora stora värden. Det skriver Sebastian de Toro och Paulo Silva på New Republic/Political DD.
"Vad innebär hoten mot den gröna given för investerare?"
Mest läst i kategorin
De senaste åren har klimatpolitiken blivit en allt viktigare markör för investerare. Kraftfulla tekniksprång kombinerat med regulatoriska ambitioner har förbättrat kalkylen för förnybar energi. Konsumenter har blivit alltmer miljömedvetna och EU-regler för hållbarhet och transparens har styrt ekonomier i grönare riktning. Som ett svar på utvecklingen har allt fler företag investerat i gröna lösningar.
För investerare är tydliga spelregler av stor betydelse, inte minst när det handlar om investeringar i modern, kapitalkrävande teknik. Ett högt pris på koldioxid och utfasning av fossila bränslen har varit en viktig faktor i många investerares framtidskalkyler. Kalkyler som i hög utsträckning byggt på politiska initiativ i såväl EU som i Sverige.
Missa inte: Protester mot Europas största gruva: ”Allt kan vara borta”. Realtid
EU har slagit fast mål om klimatneutralitet till år 2050. En serie nära sammanhängande initiativ inom klimat, miljö, energi, transport, industri, jordbruk och hållbar finansiering har tagits fram och bildar tillsammans den gröna given. Kraven på ökad transparens har gett politiska beslutsfattare, kunder, leverantörer och andra intressenter ökad insyn i företagets verksamhet.
Tiderna förändras
Sverige var det land i världen som först införde en skatt på koldioxidutsläpp. Våra klimatmål har varit mer ambitiösa än den Europeiska unionens. Konkreta åtgärder som reduktionsplikt och andra ekonomiska styrmedel har införts för att gynna klimatsmarta lösningar.
Men tiderna förändras. När vi hjälper investerare att genomlysa politiska risker, så kallad politisk due diligence, ser vi hur tidigare hållfasta antaganden alltmer utmanas.
Läs mer: Superrikas privatjet – klimatförödelse på hög höjd. Realtid
En del har redan gjort betydande förluster som en följd av politikomläggningen som nu sker på klimatområdet. I Sverige har förutsättningarna för specifika kraftslag som havsbaserad vindkraft och solkraft försämrats samtidigt som relativpriset på fossila bränslen sjunkit. Klimatbonusen för köp av elbilar avskaffades och fossila bränslen blev billigare.
En liknande utveckling kan mycket väl komma att infrias i EU under kommande år.
Lägre ambitioner
Den nya kommissionens arbetsprogram för 2024 – 2029 kan förvisso beskrivas som en fortsättning på den gröna inriktningen, om än i något lugnare tempo än föregående fem år. Men inriktningen utmanas i allt högre utsträckning, inte minst från höger. Det gäller såväl i rådet som i parlamentet.
I ett flertal länder stärker ytterhögern sitt inflytande och driver utvecklingen på samma sätt som SD gör i Sverige. På klimatpolitikens område innebär det lägre ambitioner och högre utsläpp.
Missa inte: Nytt och dystert rekord för världen. Realtid
I parlamentet har EPP redan bifallit ändringar i budgeten på migrationsområdet som föreslagits av Alternativ för Tyskland. Går det att anpassa sig i migrationsfrågor, så är det förstås också möjligt i klimat- och miljöfrågor.
När ytterhögern driver kravet på att förbränningsmotorn inte ska förbjudas i EU år 2035 så gör EPP positionen till sin, i konflikt med EU-kommissionen. Fler förändringar i samma riktning är att vänta.
Osäkrare ekonomisk miljö
De skilda ståndpunkterna mellan kommissionen, viktiga EU-länder och parlamentet skapar ett gap som kan påverka klimatpolitiken i flera riktningar. Det gäller inte minst när regelverket studeras mer i detalj.
Oaktat politiska utgångspunkter skapar detta en osäkrare ekonomisk miljö.
Läs mer: Rika länder duckar ansvar för klimatutveckling. Realtid
För investerare är detta en utveckling man måste ta i beaktande. Vi går mot en tid av lägre räntor, vilket kan locka till nya investeringar. Men om investerare inte genomför noggranna genomlysningar av den politiska och regulatoriska utvecklingen i EU och Sverige riskerar de att gå fel.
Förändringarna i klimatpolitiken är ett exempel på hur politiken i många fall kan bli helt avgörande för investeringen.
Sebastian de Toro
Tidigare statssekreterare Socialdemokraterna, seniorkonsult New Republic/Political DD
Paulo Silva
Tidigare stabschef Miljöpartiet, grundare och partner New Republic/Political DD
Läs mer: Näringslivet: Naturen är framtidens kapital. Realtid