Sjuktalen på grund av psykisk ohälsa fortsätter att stiga – så kan vi inte ha det. Nu är det dags att på allvar sänka dem. Med en företagskultur som sätter människan i centrum, samt med verktyg för att följa upp personalens mående och sätta tydliga mål och förväntningar som följs upp, går det att vända utvecklingen. Det visar exempel från techbranschen, skriver Fellowminds vd Anna Kleine.
"Social wellness är framtidens konkurrensfördel"
Mest läst i kategorin
En bärande aspekt av det sociala hållbarhetsarbetet är sund företagskultur som håller människor friska på jobbet, höjer välbefinnandet och därmed förbättrar företagens konkurrenskraft och lönsamhet. Det är med andra ord social wellness
som ligger till grund för goda affärer.
Social wellness är ett högaktuellt begrepp som tar de sociala aspekterna av hållbarhet på allvar. Att det här är mer än tomma ord, visar bland annat Micael Dahlén som i oktober 2023 utsågs till professor vid Handelshögskolans Center for wellbeing, welfare och happiness – en utnämning som kan ses som ett tecken i tiden. Dahlén har blivit världens första professor i lycka. Välmående – eller motsatsen – berör och är angeläget.
Missa inte: Lyckoforskaren: Pension känns allt mer föråldrat. Realtid
Psykisk hälsa angår många
Enligt Riksförbundet Hjärnkoll påverkas så många som tre av fyra av psykisk ohälsa, antingen med egen erfarenhet eller som närstående/anhörig. Psykisk hälsa är därmed ett område som angår en stor del av befolkningen och även företagets medarbetare.
Att satsa på sociala aspekter av hållbarhet leder i många fall även till ökad kundnöjdhet, visar min erfarenhet som företagsledare. Samtidigt minskar kostnaderna för sjukskrivningar hos företagen, samhället och individen.
Läs mer: Hemliga ingrediensen för dig som vill prestera bättre. Realtid
Trots detta är det här arbetet inte självklart i många organisationer i dag.
Vanliga invändningar
Enligt Nyckeltalsinstitutets och branschorganisationen Tech Sveriges rapport utmärker sig techbranschen med goda och trygga arbetsvillkor, marknadsmässiga löner och låga sjuktal – faktorer som påverkar nyckeltal för sjukskrivningar.
Den här branschen visar sig vara en av de mer hälsosamma och hållbara i Nyckeltalsinstitutets databas.
Missa inte: Så finner du lyckan på jobbet. Dagens PS
Vanliga invändningar till att arbeta med sociala aspekter av hållbarhet är att det är svårt att mäta resultat i mjuka frågor. Kortsiktigt kan det också anses förknippat med högre kostnader.
Vi tillsammans
Bolaget som jag har förmånen att leda är ett tydligt exempel på hur fokus på social wellness leder till ökad konkurrenskraft. Vi sätter systematiskt människan i centrum, med hög medarbetarnöjdhet och kundnöjdhet som resultat.
Företagskulturen ”Vi tillsammans” har lett till en branschledande position med 74 för Employee Net Promoter Score (eNPS), det tal som visar i vilken utsträckning medarbetare rekommenderar arbetsgivaren till andra. Branschgenomsnittet är 17.
Läs mer: Stressigt och osynlig på jobbet? Då tar hjärtat stryk. News55
Den höga siffran är inte en slump utan beror på ett strategiskt och systematiskt arbete där HR-frågor anses affärsstrategiska. Därför rapporterar HR direkt till vd och HR-chefen har en självklar plats i ledningsgruppen.
Pulsmäter medarbetarna
Totalt har vi sett att ökad medarbetarnöjdhet (eNPS) och kundnöjdhet (cNPS) även har lett till en lägre personalomsättning, lägre sjuktal och ökat resultat.
En annan slutsats som vi har dragit är att hybridarbete är en utmaning för chefer och ledare. Bland annat gör hybridarbete det svårare för chefer att fånga upp hur medarbetarna mår på arbetsplatsen, vilket i sin tur förhindrar tidiga åtgärder för att
förebygga ohälsa.
Läs mer: Slutjobbat hemifrån? Hybridmodellen under attack. Realtid
Därför pulsmäter vi våra medarbetare via en enkät varje vecka med rubriker som ”Worklife Balance” och ”Psychological Safety”. Det gör det lätt att snabbt se trender i välmåendet.
Framgångsfaktorer
Andra framgångsfaktorer som bidragit till ökat engagemang och minskade sjuktal är:
- Att tydligt formulera de förväntningar som ställs på chefer och medarbetare. Vi följer också upp med åtgärder som minskar stress.
- En egenutvecklad modell för medarbetarutveckling som undviker sjukfrånvaro och arbetsrelaterad ohälsa. Modellen bygger på de grundläggande psykologiska faktorerna som alla människor behöver för att uppnå ett högt välbefinnande: autonomi, feedback och trygga relationer.
- Hög chefstäthet, tydlig och transparent kommunikation och fria psykologsamtal.
Resultatet är entydigt och möjligheterna obegränsade. Nu är det dags för ledningsgrupper och företagsledare att lyfta in social wellness och HR-frågor i styrelserummet. På så sätt kan svenskt näringsliv förbättra konkurrenskraften och hållbarhetsarbetet samtidigt som medarbetares välmående ökar.
Anna Kleine
Vd på Fellowmind och styrelseledamot i Tech Sverige
Missa inte: Framtidens ledarskap – enligt generation Z. Realtid