EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering innebär omvälvande förändringar för företagens årliga rapportering. Trots att EU nu backar från vissa krav blir det avgörande att hantera dessa anpassningar på rätt sätt. Hur företagen tar sig an sin hållbarhetsrapportering framöver avgör om detta blir en regulatorisk börda eller affärsmöjlighet. Det skriver Erik Bukowski på Gullers Grupp, Katarina Sivander på Xplir och Lisa Isakson på Greenfood.
"Så skapas framtidens vinnare i den nya hållbarhetsekonomin"


Mest läst i kategorin
EU har slagit fast att Europa ska bli klimatneutralt senast 2050. EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett av verktygen för att uppnå detta.
CSRD syftar till att förbättra transparens och jämförbarhet av hållbarhetsinformation så att verksamheters miljö- och sociala påverkan kan bedömas på ett enhetligt sätt.
Missa inte: Svenska fondbolag vill ha tydligare klimatpolitik. Realtid
Ytterst handlar det om att ge finansmarknaden verktygen att identifiera verksamheter med låg hållbarhetsrisk och därmed styra kapitalflödena mot hållbara investeringar.
Sänker ambitionerna
EU-kommissionen har presenterat sitt första så kallade omnibusförslag.
Förslaget innehåller en rad ambitionssänkningar både avseende omfattning och krav på efterfrågad data.
Dock ska däremot den så kallade dubbla väsentlighetsanalysen i CSRD behållas.

Rekordstor omställning – men räcker inte
Världens gröna omställning var rekordstor förra året. Den går dock inte tillräckligt snabbt visar de senaste siffrorna.
Senaste nytt
Stora förändringar – trots allt
CSRD innebär, trots sänkta ambitioner, stora förändringar.
Framöver behöver nämligen berörda företag rapportera om hur verksamheten påverkar och påverkas av sin omvärld i hållbarhetshänseende, med samma noggrannhet och transparens som gäller för det ekonomiska resultatet.
Hållbarhetsförklaringen ska ingå i årsredovisningens förvaltningsberättelse och får därigenom samma status som den finansiella rapporteringen.
Läs även: En svensk uppfinning: Ett billigt och hållbart sätt att duscha. News55
Målgrupperna
En huvudsaklig målgrupp är investerare. Med tillgång till verifierbar hållbarhetsdata kan investerare fatta mer informerade beslut och anpassa sina portföljer efter sina hållbarhetsmål och värderingar.
Investerarna kommer att titta extra noggrant på hur företagen analyserar och rapporterar sina hållbarhetsrelaterade finansiella risker och möjligheter.
En annan målgrupp är företagen. Direktivet förbättrar möjligheten att attrahera kapital och tvingar företag att identifiera kvalitativ hållbarhetsdata vilket skapar bättre beslutsunderlag kring hållbarhetsrisker och möjligheter.

Hälften av företagen brister i hållbarhet: ”Agerar i blindo”
Detta kan bli ett problem när kraven från EU höjs.
Gör rätt från början
Ytterligare en målgrupp är företagen. Direktivet förbättrar möjligheten att attrahera kapital och tvingar företag att identifiera kvalitativ hållbarhetsdata vilket skapar bättre beslutsunderlag kring hållbarhetsrisker och möjligheter.
Berörda företag behöver investera både tid och resurser för att bygga upp organisation, system och rutiner kring arbetet att samla in, konsolidera och godkänna stora mängder data.
Därför är det extra viktigt att göra rätt från början.
Missa inte: Skrämmande – naturen inte viktig för företag. News55
Hållbarhet affärskritiskt
Införandet av CSRD innebär att alla berörda företag får möjligheten att bygga upp en djuplodande databas av hållbarhetsdata.
Avgörande kommer att vara i vilken mån insikten finns att hållbarhetsdata utgör ett affärskritiskt beslutsunderlag.
De som inser att hållbarhet är en integrerad del av företagsstrategin och beslutsfattandet kommer ha en stor fördel framöver.

Nytt besked: Svenska företag kan slippa jobbig byråkrati
EU:s klimattullar dränkte småföretag i pappersarbete. Nu öppnar kommissionen för ett stort undantag.
Digitalisering effektiviserar
Digital rapportering av hållbarhetsupplysningar är obligatorisk för alla företag som omfattas av direktivet.
Det möjliggör för intressenter, inklusive investerare, att kunna jämföra och analysera datapunkter och upplysningar från årsredovisningar.
Kravet att rapportera digitalt innebär en möjlighet att effektivisera och automatisera rapportprocessen hela vägen, från datainsamling till produktion av den designade rapporten, granskning och taggning.
Läs även: Så dåligt går det för världens plaståtervinning. Dagens PS
De företag som tar fasta på det kommer att se många fördelar, till exempel högre datakvalitet, spårbarhet, samt smidigare och säkrare regelefterlevnad.
Rätt använt leder det digitala arbetssättet till rapporter som är fullt maskinläsbara, vilket även säkerställer företagets kommunikationskanal till finansmarknaden.
Bygg rätt organisation
För att uppfylla kraven i CSRD kommer många företag behöva anpassa sin organisation. En viktig konsekvens av CSRD är att styrelsen får ett större ansvar att säkerställa korrekt och transparent hållbarhetsrapportering.
Detta kräver ökad kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor, eftersom felaktig eller bristfällig information kan leda till allvarliga juridiska och ekonomiska konsekvenser.
Organisationen måste säkerställa sin finansiella kompetens i relation till hållbarhetsdata och ansvaret kommer behöva fördelas på olika avdelningar.

Din middag – klimatets blinda fläck
Vad vi äter, hur vi bor och hur vi förflyttar oss påverkar klimatet.
Inte bara rapportering
En nyckelfaktor kommer att vara att hållbarhetsavdelningen, IR-funktionen och ekonomifunktionen samarbetar nära för att säkerställa en integrerad hållbarhetsstrategi.
CSRD är inte bara en rapporteringsfråga – det är en affärskritisk förändring.
Missa inte: De tillverkar handtvål och öl – av sopor. Realtid
Förmågan att hantera CSRD kommer att skilja vinnarna från förlorarna, där de som anpassar sig snabbt och effektivt får tydliga konkurrensfördelar.
De som inte tar frågan på allvar kommer ofrånkomligen att hamna på efterkälken.
Erik Bukowski
Senior rådgivare inom finansiell kommunikation och hållbarhet, Gullers Grupp
Katarina Sivander
Grundare och vd Xplir
Lisa Isakson
Hållbarhetschef Greenfood

Ny teknik kan lösa plastkrisen: ”Banbrytande”
Plastbergen växer och hotar vår planet. Nu har forskare i Sydkorea gjort en banbrytande upptäckt.