Medan kriminella aktörer årligen dränerar välfärden på stora miljardbelopp, finns det en tydlig väg framåt. Automatiserade riskanalyser och tillgång till rätt data kan vara nyckeln till att stoppa ekobrottsligheten innan den får fäste – men då måste både offentlig och privat sektor få rätt verktyg. Det skriver Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.
"Modern teknik kan rädda välfärdsmiljarderna"
Mest läst i kategorin
Det senaste året har varit kantat av avslöjanden om fusk och kriminalitet inom offentlig upphandling – brottslighet som suger pengar ur vårt välfärdssystem.
Nyheter som onekligen satt ljuset på hur kriminella aktörer lyckas ta sig in i och utnyttja, vad som borde vara, våra mest skyddade sektorer.
Missa inte: Utredningen om myndighetens nedläggning försenas. Realtid
Årets avslöjanden visar på ett stort behov av effektivare verktyg och metoder för att upptäcka riskfyllda affärspartner och leverantörer, redan innan brott sker.
Hotar stabiliteten
Den kriminella ekonomin omsätter upp till 150 miljarder kronor årligen, enligt Polismyndigheten. Detta innebär inte bara en enorm förlust för välfärden utan också en betydande belastning för legitima företag.
Det underminerar bolagens konkurrensförmåga och skapar osäkra affärsmiljöer för seriösa aktörer, samtidigt som det utgör ett växande hot mot förtroendet för våra samhällsstrukturer.
Kriminaliteten och bedrägerierna i svenskt näringsliv har ökat markant och hotar både företagens stabilitet och den svenska samhällsstrukturen.
Läs även: Hårda tag: Snart blir brottslingar fattiga. News55
Totalförsvarets forskningsinstitut varnar för att den organiserade brottsligheten, som infiltrerar branscher som byggsektorn, kan leda till att Sverige följer samma väg som Italien, där maffian har blivit en allt större del av näringslivet.
Brottslingar har alltmer sofistikerade metoder för att utnyttja luckor i regelverk och kontroller. I vissa fall sker brottsliga aktiviteter trots att kontroller har genomförts, vilket visar att våra nuvarande metoder inte räcker till.
Nyckeln till att stoppa ekobrott i tid
För att motverka denna växande brottslighet behöver vi förändra hur vi arbetar med riskhantering. En lösning är att använda avancerade, datadrivna – och automatiserade – analyser.
Vi måste kontrollera leverantörer och kunder på ett ordentligt sätt och automatiserade analyser gör det möjligt att i realtid granska organisationer mot uppdaterade och relevanta data.
Missa inte: Momsfiffel: Fast för miljardbedrägerier. Dagens PS
Detta innebär att varningssignaler snabbt kan upptäckas och analyseras, utan manuell hantering som tar tid och ökar risken för fel.
Automatisk riskanalys är inte bara nödvändig – det är en av nycklarna till att förhindra att fler kriminella lyckas etablera sig inom offentlig upphandling och näringslivet.
Vikten av tillgång till rätt data
För att denna teknik ska nå sin fulla potential krävs dock självklart tillgång till rätt data. En utredning av Regeringen riskerar att begränsa tillgången till söktjänster, vilket kan försvåra kampen mot ekonomisk brottslighet.
Det är en komplex och viktig fråga som berör både brottsbekämpning och möjligheten att bedriva samhällsviktiga granskningar och bakgrundskontroller.
Läs mer: Storbanker kopplas till omfattande bedrägerihärva. Realtid
Vi vet att vissa öppna söktjänster används av kriminella för att kartlägga brottsoffer och deras anhöriga, men också att professionella databaser och söktjänster spelar en avgörande roll för företag och offentlig sektor i att förhindra brott genom noggranna kontroller.
Steg i rätt riktning
Samtidigt har Riksdagen nyligen antagit lagändringar som syftar till att bekämpa brott inom företagsverksamhet.
Bolagsverket får ökade befogenheter att stryka felaktiga uppgifter i sina register och nu kriminaliseras företagskapning, vilket är ett viktigt steg för att skydda näringslivet mot de brottsliga aktörer som snedvrider konkurrensen och skadar seriösa företag.
Missa inte: Kryptovalutors mörka sida: ”Attraktivt för kriminella”. Realtid TV
SKR och Adda kräver också i en hemställan förbättrad informationsdelning och utökade bakgrundskontroller i offentlig upphandling för att bekämpa välfärdsbrottslighet.
Även Regeringens beslut att etablera ett finansiellt underrättelsecentrum, där myndigheter och privata aktörer ska fördjupa sin samverkan för att bekämpa ekonomisk brottslighet, är ett steg i rätt riktning.
Tiden är nu
Men vi har inte råd att vänta. Varje dag utan implementering av moderna, automatiserade riskanalyser ger kriminella mer tid att infiltrera våra system.
Tekniken finns redan – det är dags att offentlig och privat sektor får tillgång till de rätta verktygen för att stoppa brottslighet i ett tidigt skede.
Läs även: Hälften av alla konkurser kan vara ekobrott. Dagens PS
Men det kräver också tillgång till rätt data. Att begränsa tillgången till data för den här typen av analys innebär att vi öppnar dörren för kriminella.
Precis som vi måste försvåra för kriminella att utnyttja privatpersoner, måste vi stärka, inte försvaga, möjligheterna till effektiva kontroller för att skydda både välfärd och näringsliv.
Det är dags att agera nu – innan vi förlorar mer än bara pengar.
Pontus Holmberg
Produkt- och innovationschef Roaring