Realtid

"Hållbarhet en affärsmässig fördel – med eller utan regleringar"

hållbarhet
"Hållbarhetsarbete skapar lönsamma och livskraftiga företag", menar KTH-professorn Kent Eriksson. (Foto: Canva/KTH)
Realtid Debatt
Realtid Debatt
Uppdaterad: 03 apr. 2025Publicerad: 03 apr. 2025

Trots att EU-kommissionen bromsar införandet av hållbarhetsregelverket CSRD bör svenska företag inte slå av på takten i hållbarhetsarbetet. Forskning visar nämligen att hållbarhet är lönsamt och stärker företagens konkurrenskraft. Det skriver KTH-professorn Kent Eriksson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den första april beslutade EU-kommissionen att snabba på beslut om det så kallade ”Stop the Clock”-förslaget, som innebär att hållbarhetsregelverket Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) skjuts upp och förenklas för vissa företag.

Det kanske är bra med lite långsammare takt i regleringar som tvingar fram hållbar omställning, men det vore olyckligt om företagen också slog av på takten i sitt eget hållbarhetsarbete.

Missa inte: Heimstaden snubblar på hållbarhetsdata – trots framsteg. Realtid

Skälet är helt enkelt att hållbarhetsarbete skapar lönsamma och livskraftiga företag.

Ingen ny trend

Redan 2015 presenterade forskaren Caroline Flammer en artikel som visade att hållbarhetsarbete ledde till lönsamhet.

Den data som hon använde i sina analyser var för amerikanska företag under tidsperioden 1997 till 2011.

Hennes forskning gjordes alltså långt före regleringar implementerades, men redan då så visade det sig att hållbarhetsarbete är lönsamt och viktigt för företagens konkurrenskraft.

ANNONS

Företag kan ha kastat bort tusentals arbetstimmar

Majoriteten av svenska storbolag inom fastighetsbranschen kommer att undantas från EU:s krav på hållbarhetsrapportering.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Fyra anledningar

Varför är det då så viktigt för företagens konkurrenskraft med hållbarhet? Här är några anledningar: 

  • Kunder efterfrågar hållbarhet, och det gäller både konsumenter och professionella kunder. Det är exempelvis viktigt att konsumtionsvaror inte har miljörisker, samt att inga negativa sociala villkor förekommer i produktionen. Det är också viktigt för konsumenter att leva, bo och arbeta i områden som är socialt stabila och som klarar extremväder. Kundernas krav på företagen leder till konkurrenskraftig produktutveckling, om företagen svarar upp mot hållbarhetskraven, vill säga. 
  • Leverantörer är viktiga för att företagen själva ska kunna producera konkurrenskraftiga varor och tjänster. Leverantörerna kan utveckla hållbarhet gällande sociala, miljö och klimatmässiga faktorer, men bara om de köpande företagen efterfrågar det.

Läs även: Svårt för äldre att hitta hållbara fonder. E55

  • Finansiärer, banker, försäkringsbolag och andra intressenter är mer positiva till företag som har koll på hållbarhetsrelaterade faktorer, eftersom de som inte arbetar proaktivt med hållbarhetsfrågor har visat sig leda till förstörda tillgångar och vikande förtroende från kunder. Förutom detta så har de flesta institutionella investerarna klara hållbarhetsmål, som de implementerar i investeringar och finansieringssatsningar. Att redovisa hållbarheten i företagets affärer gentemot kapital och försäkringsmarknadens aktörer är därför viktigt, och det är en konkurrensfördel för det företag som gör det.  
  • Företagens egna bolagsstyrning och organisering blir mer koordinerat och integrerat genom ett implementerat hållbarhetsarbete. Olika enheter i företaget behöver integreras för att mäta, rapportera och styra mot minskade hållbarhetsrelaterade risker, och för att ta var på de möjligheter till verksamhetsutveckling och marknadsexpansion som hållbarhet ger. Men, det är återigen bara en fördel för företag som faktiskt arbetar med hållbarhet.     
ANNONS

Arbetet fortgår – trots allt

Det är tydligt att fördelar med hållbarhetsarbete överväger nackdelar. Det är också tydligt att den privata sektorn började arbeta med hållbarhet långt före regleringarna kom.

Risken för de företag som inte arbetar med hållbarhet är att de drabbas av vikande kundefterfrågan, sämre relationer till finansiärer och att de uppfattas som att de inte hänger med i utvecklingen.  

Även om EU nu slår av på takten i hållbarhetsreglering lite, så fortgår arbetet internationellt.

https://www.realtid.se/fastigheter/hufvudstaden-energieffektiva-men-inte-klimatsmarta/

Hufvudstadens hållbarhetsarbete är något av en paradox.

Hamna inte efter

Exempelvis fortsätter implementeringen av det internationella hållbarhetsregelverk som den globala samanslutningen av revisorer, International Accounting Standards Board (IASB) gör genom sina IFRS-S och ISSB standarder för hållbarhetsredovisning.

De internationella pensionsfonderna driver också på för att få tillgång till alltfler hållbara investeringsalternativ, helt enkelt eftersom de är de bästa investeringarna.

ANNONS

Det är viktigt att Sveriges företag satsar på hållbar verksamhetsutveckling och inte halkar efter i utvecklingen. Tiden stannar inte bara för att klockorna stannar. 

Kent Eriksson 
Professor, KTH
Föreståndare för Sustainable Finance Lab Sweden

Missa inte: Nordea sågas för sin hållbarhet – påverkar kunderna. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS