I en tid där teknologin har suddat ut gränserna för var och hur arbete kan utföras, kommer flexibla arbetsgivare att stå som vinnare i det långa loppet. Det skriver Barbara Matthews, Chief People Officer på Remote.
"Därför riskerar kontorskrav långsiktig konkurrenskraft"
Mest läst i kategorin
Fler arbetsgivare ökar antalet obligatoriska dagar på kontoret och vi får allt oftare läsa om storbolag i Sverige och internationellt som har infört fullständig eller ökad obligatorisk kontorsnärvaro. Dessa beslut pekar på en tydlig trend: arbetsgivare världen över vill ha sina anställda tillbaka på kontoret.
Att återgå till obligatorisk kontorsnärvaro innebär ett stort och potentiellt skadligt steg tillbaka i utvecklingen. Experter, undersökningar och inte minst arbetarna själva menar att flexibla arbetsvillkor och distansarbete är kritiskt för ökad produktivitet, minskad personalomsättning och ökat välmående på och utanför jobbet.
Total omdaning
Under de senaste åren har vi upplevt en total omdaning av arbetsplatsens villkor och tvingats anamma nya metoder för att säkerställa affärskontinuitet i en värld under ständig utveckling. Tekniken har möjliggjort en virtuell arbetsstyrka som har öppnat dörrarna till en helt ny arbetsmarknad med nya möjligheter.
Fysiska gränser har suddats ut och vi har sett hur mycket som kan åstadkommas på distans. Ökade krav på kontorsnärvaro riskerar att eliminera denna utveckling.
Missa inte: Hybridarbete – en vattendelare bland forskare och företag. Realtid
Det är värt att notera att kontors-policyer kan formas av omedvetna fördomar om hur produktivt arbete ser ut. Många ledare har tillbringat en lång tid med att leda team i en kontorsmiljö och likställer instinktivt fysisk närvaro med produktivitet. Vi på Remote arbetar hela tiden med att utmana liknande arkaiska tankesätt för att skapa en handbok som guidar arbetsgivare på den moderna arbetsmarknaden.
Anställda känner sig misstrodda och övervakade.
Vår senaste Global Workforce Report, baserad på en granskning av 4 126 beslutsfattare inom HR världen över, visar att hela nio av tio svenska arbetsgivare ser ett ökat krav på flexibla arbetsvillkor. 39 procent hävdar att produktiviteten ökar med distansarbete.
Sargat förtroende
Krav på närvaro leder till ett försämrat förtroende mellan ledning och personal: anställda som tidigare hade möjlighet att arbeta på distans känner sig nu misstrodda och övervakade, vilket skapar en negativ arbetsmiljö och riskerar att minska lojaliteten. Misstron uppmuntrar en skadlig kultur av ”presenteeism”, en typ av närvaro som leder till en nedgång i produktivitet och arbetskvalitet, snarare än att förbättra den.
De företag som väljer att fortsätta med en rigid arbetsmodell kommer dessutom sannolikt se större svårigheter med att locka till sig nya medarbetare. I takt med att den globala arbetsmarknaden utvecklas och arbetssökande i större utbredning prioriterar arbetslivsbalans, kommer företag som inte väljer att erbjuda flexibilitet att hamna på efterkälken.
Framtidens arbetsliv avgörs inte av personalens närvaro på kontoret.
I vår undersökning hävdar sju av tio globalt att de har förlorat anställda till företag med bättre flexibilitet – något som visar hur flexibla arbetsvillkor inte bara är en fördel för arbetstagare, utan också en nödvändighet för företagens långsiktiga konkurrenskraft. När dessa företag blir mindre attraktiva för en arbetsstyrka som efterfrågar anpassning till moderna arbetsvillkor minskar dessutom talangpoolen, vilket ytterligare reducerar förmågan att rekrytera spetskompetens.
Läs mer: Ska distansjobb betraktas som en arbetsförmån? Realtid
Försprång för startups
Omvänt skapar detta stora möjligheter för smidiga startups och utmanare, lokalt och globalt. Genom att erbjuda flexibla arbetsmetoder kan dessa företag locka toppkompetens som kanske söker alternativ till mer traditionella arbetsmiljöer. För mindre företag och startups, som har införlivat anpassningsbara arbetsformer från början, innebär detta att de får ett försprång i talangracet.
Mer och mer pekar på att framtidens arbetsliv inte avgörs av personalens närvaro på kontoret, utan om företagens förmåga att erbjuda flexibilitet och frihet i var och hur arbetet utförs. Företagen som är villiga att anpassa sig till dessa nya förväntningar kommer inte bara att stå bättre rustade att möta framtidens utmaningar, utan också positionera sig som attraktiva arbetsgivare.
Missa inte: Så påverkas matvanorna av distansarbete. News55
De som istället fortsätter att hålla fast vid förlegade arbetssätt riskerar att tappa både anställda och relevans i en föränderlig värld.
Att förstå och omfamna denna utveckling är inte längre en fråga om val, utan om överlevnad. I en tid där teknologin har suddat ut gränserna för var och hur arbete kan utföras, blir det allt tydligare att den flexibla arbetsgivaren kommer stå som vinnare i det långa loppet.
Barbara Matthews
Chief People Officer på Remote
Läs mer: ”Distansarbete är en revolutionerande möjlighet”. Realtid