Realtid

"AI-drivna hot måste motverkas – med AI"

AI-drivna hot måste motverkas – med AI
AI effektiviserar företag – och kan bli ett ett vapen i händerna på cyberkriminella, skriver Check Point Softwares säkerhetsexpert Mats Ekdahl. (Foto: Unsplash/Check Point Software)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 11 nov. 2024Publicerad: 11 nov. 2024

AI har på kort tid förvandlats från futurism till verklighet och förändrar hur vi arbetar, kommunicerar och skyddar oss online. Men genom den snabba utvecklingen har en ny kategori cyberhot uppstått – hot som är lika smarta som de är farliga. Det skriver Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Låt mig berätta om en situation som låter som science fiction, men den har redan blivit verklighet. Föreställ dig att du sitter i ett videomöte med dina kollegor och chefer. Allt verkar som vanligt – du hör deras röster och ser deras ansikten.

Under mötet blir du ombedd att godkänna en stor utbetalning på 25 miljoner dollar, vilket är en enorm summa. Men lyssnar på dina chefer och litar på vad du ser och hör, så du godkänner transaktionen.

Cyberattackerna är i dag så trovärdiga att även de mest skeptiska faller för dem

Senare visar det sig att hela mötet var en bluff, skapat av deepfake-teknologi där AI manipulerat både röst och bild för att lura din organisation på en enorm summa pengar som nu har gått till cyberbrottslingar.

Missa inte: 40 procent använder AI – så varför växer inte ditt bolag? Realtid

Detta är ingen isolerad incident. AI-tekniken har på kort tid förvandlat våra föreställningar om vad som är möjligt inom cyberkriminalitet. Nätfiskeattacker som tidigare varit relativt enkla att upptäcka med blotta ögat har nu blivit nästintill omöjliga att avslöja.

Genom skräddarsydda attacker anpassade för det specifika offret kan attackerna nu vara så trovärdiga att även de mest skeptiska faller för dem.

Kraftfullt vapen i fel händer 

ANNONS

AI har revolutionerat vårt samhälle, men har också skapat skrämmande asymmetri. Den teknologi vi en gång trodde skulle förenkla våra liv, används nu för att stjäla från oss.

Den stora frågan vi står inför idag är: Hur ska vi skydda oss mot AI-drivna hot? Lösningen ligger i att själva utnyttja tekniken. 

Cybersäkerhetsbranschen har under många år arbetat med att utveckla AI-baserade säkerhetslösningar som kan möta dessa nya hot. Men för att förstå varför det är så avgörande, måste vi först förstå AI:s styrka som försvarsmekanism.

Läs mer: Miljardären har fått nog – stämmer techjätten. Dagens PS

AI har förmågan att analysera enorma mängder data på kort tid och hitta mönster som annars är så gott som osynliga för oss människor. Tekniken kan upptäcka avvikelser i nätverkstrafik och, baserat på tidigare incidenter, flagga beteenden som verkar misstänksamma.

Genom maskininlärning lär sig AI hela tiden och det är just den adaptiva förmågan som gör det så användbart inom cybersäkerhet. 

ANNONS

Framtidens försvar är här

För att bemöta de sofistikerade AI-hoten måste företag och organisationer själva utnyttja tekniken för att förstärka sina säkerhetsåtgärder. Ett första steg i detta kan vara att implementera AI-baserade strategier för att sedan implementera system som konstant övervakar, analyserar och anpassar sig efter förändringar i hotbilden.

ANNONS

AI kan frigöra både tid och resurser för organisationen att hantera mer komplexa hot

Check Point Software forskar löpande i hur hot och hotbilden utvecklas, vilket betyder att vi tittar på hur stora mängder data går från miljoner olika källor. Tillvägagångssättet innebär att vi i realtid kan identifiera och neutralisera hot, men även proaktivt identifiera potentiella attacker och skydda organisationen mot dessa hot – innan de blir verklighet.  

Just hotdetektering är ett bra exempel på hur tekniken kan automatisera arbetet. AI-system har förmågan att snabbt analysera stora mängder nätverkstrafik, identifiera avvikande beteenden och flagga dessa för vidare undersökning. Det handlar om att låta AI ta över de repetitiva uppgifterna, som annars skulle kräva många timmars manuell granskning.

I en verklighet där kompetensbrist är en daglig utmaning i vår bransch kan AI frigöra både tid och resurser för organisationen att hantera mer komplexa hot.  

Nödvändigt försvar i en hybrid värld

Ett företag är inte längre knutet till en enda fysisk plats. Istället arbetar vi i hybridmiljöer där användare kan vara uppkopplade från hemmet, kontoret eller caféet på hörnet. Detta skapar nya utmaningar när det gäller att säkra vår infrastruktur.

Många av de klassiska skyddsmekanismer vi använt tidigare räcker inte längre till i denna nya verklighet. 

Här blir tekniken en nödvändighet. Genom att implementera AI-drivna säkerhetssystem kan vi skapa ett försvar som anpassar sig till våra förändrade arbetsmönster och hotbilder. Det är inte bara en fråga om att upptäcka hot, utan om att skapa ett proaktivt försvar som ständigt utvecklas i takt med att hoten gör det.

ANNONS

Framtidens försvar byggs idag

Kritisk period

Det är tydligt att vi befinner oss i en kritisk period. Cyberbrottslingar utnyttjar AI för att göra sina attacker mer sofistikerade och skadliga, men vi har också möjligheten att använda samma teknologi för att skydda oss – inte minst i förebyggande syfte.

Framtidens cyberförsvar handlar om att använda AI för att överlista de hot som AI själv utgör.

Läs mer: Backlash mot AI: ”Ett orättvist angrepp”. Realtid

AI erbjuder oss en möjlighet att skapa mer motståndskraftiga system, där hot identifieras och stoppas innan de ens hinner uppstå. Genom att använda det på rätt sätt kan vi skapa en säkrare digital framtid, där vi inte bara reagerar på hot utan aktivt arbetar för att förebygga dem.

Det är dags att agera. Framtidens försvar byggs idag. 

Mats Ekdahl
Säkerhetsexpert på Check Point Software

ANNONS

Läs mer: Hotet mot svenska bolag efter USA-valet. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS