En unik patentportfölj baserad på tidig innovation inom ett relevant område, kombinerat med en strategi som är genomtänkt. Det är hemligheten bakom aktiefavoriten Neonodes framgångar i patentkampen mot teknikjättar som Google, Apple och Samsung. Det säger patentexperten Gustav Brismark.
Därför vinner Neonode mot amerikanska teknikjättarna: ”Unik patentportfölj”
Mest läst i kategorin
I början av januari rusade börskursen för det svenska teknikbolaget Neonode, som är noterat på Nasdaq, nästan 50 procent. Rusningen skedde efter att Neonode vann en patentprövning mot Google, relaterad till ett patent för mobila handdatorer.
Men det var inte första gången som Neonode nådde framgångar. Även teknikjättarna Apple och Samsung har nyligen fått se sig slagna av Neonode i rätten. Formellt sett drivs processerna av det amerikanska bolaget Aequitas Technologies, som är specialiserade på patentlicenser. Neonode får sedan halva summan av det som Aequitas drar in.
– En framgångsrik assertion av patent mot techgiganter som Samsung, Apple med flera är ett bevis på att man har en unik patentportfölj baserad på tidig innovation inom det relevanta området kombinerat med en strategi som är genomtänkt, säger Gustav Brismark till Realtid.
Han är vd på Kazehara och ger strategisk rådgivning till techbolag kring patent. Dessutom anlitas han ofta som expertvittne i diverse patenttvister i domstolar, framförallt i USA och Storbritannien. Tidigare var han Chief Intellectual Property Officer på Ericsson 2016-2019, och ansvarade då för patentlicensaffären efter en lång karriär inom bolaget.
– Jag noterar att Neonodes patent har överlevt så kallad IPR-attack i USA. Det är i sig ett tecken på att patentet anses som värdefullt av Samsung att de investerar i IPR-process och att Samsung inte har lyckats finna prior art som ogiltigförklarar detta patent, säger han.
Gustav Brismark säger också att man som bolag behöver en tydlig strategi för att våga ta sig an bjässar som Google, Samsung och Apple.
– Jag ser att deras styrelse har Per Löfgren som medlem och jag känner Per sedan min tid på Ericsson och vet att Per har en god insyn i vilka värden en framgångsrik patentkampanj kan leda till. Att Neonode har relevant erfarenhet i sin styrelse kan också vara en ledtråd till deras framgång, säger Gustav Brismark.
Mobiltelefoner med pekskärmsfunktionalitet är vad det hela handlar om. Den första telefonen lanserade Neonode 2002 och baserades på Windows CE. https://www.realtid.se/neonode-varderat-till-75-miljoner/Därefter har bolagets resa innehållet både framsteg och bakslag: I december 2008 försattes bolaget i konkurs, men kort därefter bildades det nya bolaget Neonode Technology. Realtids senaste artikel om Neonode under 2010-talet publicerades 2011 och handlade om vd Per Bystedts miljonprogramsprojekt som genomfördes tillsammans med kändisar som Björn Ulvaeus, Sandro Catenacci och Tomas Ledin, samt den svenskarabiske Preem-shejken Muhammed Al Amoudi och lyxhotellkedjan Fasano.
När året skrivs 2023 så heter vd:n numera Urban Forssell, och enligt analysfirman Redeye är utsikterna för framgångar i rättsfallen så goda att Redeye för ett par veckor sedan höjde rekommendationen för aktiekursen från 22 till 28,5 dollar per aktie, vilket kan jämföras med nuvarande börskurs på cirka 8 dollar per aktie.
Rättsprocesserna pågår och nästa steg är att låta domstolen fastställa om patenten har brutits och hur stora skadestånd som i så fall kan bli aktuella. Rättegången mot Samsung kommer att hållas den 28 juni 2024.
”Vi tror att Neonodes chanser att tjäna stora pengar på rättegångarna kommer att förbli goda – även om patent 993 inte skulle överleva dess pågående immateriella rättigheter”, skriver Redeye i sin analys.
Fotnot: Idag börjar mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona. Realtids reporter Anders Frick är på plats i hopp om att intervjua nästa svenska mobilsuccé. Är du också där – kontakta honom på [email protected]