Realtid

Därför räddar inte Kina Evergrande

Evergrande
Foto: Andy Wong/TT
Anders Frick
Uppdaterad: 21 sep. 2021Publicerad: 21 sep. 2021

Trots att Kinas näst största fastighetsbolag Evergrande är i akut kris kommer de kinesiska myndigheterna inte att rädda bolaget. Förklaringen står att hitta i president Xi Jinpings nya löften till folket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Problemen för Evergrande beror på att myndigheterna nu drar stoppar ”den oansvariga utlåning” som under lång tid har skett till fastighetssektorn. Bostadspriserna har mattats av och eftersom Evergrandes affärsmodell är beroende av skenande priser så har bolaget drabbats hårt, säger Jojje Olsson, Kinakännare bosatt i Taiwan, till Realtid.

En central förklaring är presidenten Xi Jinpings nya löften om allmänt välstånd (på kinesiska: 共同富裕) som han utfärdade och som nu sprids i olika politiska sammanhang.

– Det är en retorik som helt skiljer sig från landets tidigare ledare Deng Xiaopings uttalande om att ”det är ärofyllt att bli rik”. Nu är det istället den privata affärselitens rikedomar som delas upp bland kineserna, säger Jojje Olsson.

Evergrande är Kinas näst största fastighetsbolag men har bara fyra procents marknadsandel i en fortfarande väldigt fragmenterad marknad.

Att den nuvarande situationen för Evergrande alls kunde uppstå beror på en följdeffekt av de kinesiska stimulanspaket som lanserades för snart tretton år sedan. Det sa Kinakännaren Frédéric Cho nyligen till Realtid. Frédéric Cho menar att det som nu händer med Evergrande är slutfasen av epoken med den okontrollerade bankutlåning som blev Kinas svar på den globala finanskrisen.

Trots att Evergrande har tappat 90 procent av sitt börsvärde och demonstrationer har uppstått utanför företagets olika kontor runt om i landet så har det varit tyst från de kinesiska myndigheterna.

– Tidigare har de kinesiska myndigheterna gått in för att lugna ner situationen, men det gör man inte längre. Xi Jinpings uttalade ambition är att ta strid mot riskerna inom Kinas finansiella system, och fokus är då särskilt på korrupta och icke-transparenta jättekonglomerat, säger Jojje Olsson.

Förutom de många miljoner kineser som har satsat stora pengar i Evergrandes bostäder så har bolaget även en hel del utländska investerare – men dessa kommer sannolikt att stå lottlösa när bolaget kraschar, något som Jojje Olsson har skrivit mer om i tidningen Fokus.

ANNONS

– De riktade insatser som vi såg mot teknikbolagen under sommaren visar tydligt att utländska investerare står långt ner på Pekings prioriteringslista när Kinas ekonomi nu omdanas, säger Jojje Olsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]