Betaljätten Klarna köper jämförelsetjänsten Pricerunner från Karl-Johan Persson, Creades, eEquity, Nicklas Storåkers och Mikael Lindahl. Hela affären är värd drygt nio miljarder kronor.
Därför köper Klarna jämförelsesajten Pricerunner
Mest läst i kategorin
Den enda aktör som hittills har kommenterat prislappen är riskkapitalbolaget Creades, som i våras köpte in sig i Pricerunner och då betalde 370 miljoner kronor för 11,5 procent av bolaget. Nu säljer Creades samma andel för 1059 miljoner kronor, efter avdrag för transaktionskostnader.
Så sent som i oktober värderade Creades upp sin andel av bolaget från 370 till 831 miljoner kronor – en värdering som nu alltså har ökat ytterligare.
”Investeringen i Pricerunner blev ovanligt kort för att vara en Creadesinvestering, men samtidigt en av de bästa i företagets historia med en reavinst om 689 miljoner kronor sedan den ursprungliga investeringen i april i år”, säger John Hedberg, vd för Creades, i ett pressmeddelande.
Eftersom Klarna köper 100 procent av aktierna gör detta att hela affären är värd drygt nio miljarder kronor för ägarna Karl-Johan Persson, Creades, eEquity, tidigare vd Nicklas Storåkers och nuvarande vd Mikael Lindahl.
Att Klarna köper in sig i Pricerunner är ytterligare ett exempel på bolagets strategiska förändring att tjäna mer pengar på handlarna istället för på slutkonsumenterna. Det säger Douglas Forsling, fintechanalytiker på Redeye, till Realtid.
– Medan Amazon redan har många handlare och fokuserar alltmer på betalningslösningar så gör Klarna tvärtom. De har redan payments, men ger nu fler verktyg för handlarna på Klarnas marknadsplats, säger Douglas Forsling.
Han bedömer att Klarna framöver kommer att integrera Pricerunners recensioner och prisjämförelser i Klarna-appen.
– I en app finns det inte så mycket utrymme att göra reklam på, men min tes är att Klarna nu tar Pricerunners koncept och integrerar i sin egen app, i syfte att ge konsumenter bättre jämförelser inför sina inköpsbeslut, säger Douglas Forsling.
Förvärvet förväntas slutföras under första kvartalet 2022.
ABG Sundal Collier och SEB Corporate Finance har agerat finansiella rådgivare till Pricerunner och säljande aktieägare. Mannheimer Swartling har agerat legal rådgivare till Pricerunner och säljande aktieägare. EY och PWC har agerat rådgivare i finansiella och skattemässiga frågor till Pricerunner och säljande aktieägare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.