Ekonomisk nedgång och hård konkurrens från kinesiska företag gör nu att många företag från väst flyttar sina verksamheter till andra länder i Asien.
Därför flyr västerländska företag Kina
Mest läst i kategorin
Kinas ekonomiska inbromsning har fått västerländska företag att omvärdera sina investeringar i landet.
Enligt rapporter från Europeiska handelskammaren i Kina och Amerikanska handelskammaren i Shanghai, drar sig många företag tillbaka eller minskar sin närvaro på den kinesiska marknaden.
Huvudorsakerna är långsammare tillväxt, minskade vinstmarginaler och hårdare konkurrens från kinesiska företag, uppger Wall Street Journal.
Lägst på 25 år
”Risken att göra affärer i Kina har ökat de senaste åren samtidigt som marknaden har saktat ner”, säger Eric Zheng, ordförande för amerikanska handelskammaren.
En färsk undersökning visar att Kina nu har sin lägsta position som investeringsmål på 25 år.
Apple och McDonald’s är några av de stora amerikanska varumärkena som förlorar mark i Kina till förmån för lokala konkurrenter. Apple har bland annat flyttat en del av sin produktion till länder som Indien och Vietnam på grund av de alltmer osäkra förhållandena i Kina.
Alla drar sig inte ur
Trots detta fortsätter vissa företag att behålla sin närvaro i Kina.
Walmart utökar till exempel sina Sam’s Club-butiker i landet, och enligt Allan Gabor från Amerikanska handelskammaren kan Kina återigen bli ett toppinvesteringsmål om den inhemska efterfrågan återhämtar sig.
”Det handlar om ekonomin. Efterfrågesidan är den större faktorn. Företag är i Kina för Kina”, säger han till Wall Street Journal.
Läs även:
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Skammen växer bland Kinas bankirstudenter. Realtid