Realtid

Därför fick Lendify avslag från Finansinspektionen

Digitaliseringens möjligheter är oändliga och borde bidra till en mer positiv framtidstro oavsett var man bor i landet, men vad vi ser är det motsatta, skriver Erika Eliasson på låneplattformen Lendify.
Anders Frick
Uppdaterad: 24 aug. 2020Publicerad: 24 aug. 2020

Finansinspektionen sätter stopp för Lendifys ansökan om att bli ett kreditmarknadsbolag – det här är förklaringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Finansinspektionens beslut nekas låneuppstickaren möjlighet att erbjuda exempelvis sparkonton till allmänheten, vilket skulle sänka bolagets egna finansieringskostnader.

Huvudfokus för Lendify idag är att erbjuda lån utan säkerhet. För ett år sedan lämnade bolaget in en ansökan om att bedriva finansieringsrörelse, som komplement till dagens tillstånd från FI att verka som ett betalningsinstitut.

Finansinspektionen anser dock att Lendify både har för lite pengar i kassan och för litet eget kapital, något som Breakit var först att rapportera om.

”Enligt årsredovisningen redovisade bolaget ett negativt rörelseresultat på koncernnivå på cirka -100 miljoner kronor och ett årsresultat på -152 miljoner kronor. Av nämnda årsredovisning framgår även att moderbolagets egna kapital uppgår till 92 miljoner kronor och att det egna kapitalet på koncernnivå var negativt”, skriver Finansinspektionen enligt Breakit.

Enligt FI så krävs en tillräckligt stor kapitalbas för att kunna absorbera förluster och trots att Lendify har kompletterat ansökan så blir det avslag – något som kommunikationschef och vice vd Erika Eliasson ändå tar med viss ro:

– Att möjliggöra inlåning från allmänheten och kunna erbjuda sparkonton skulle både vara en effektiv finansieringskälla och ett bra sätt att utöka vår produktflora, men avslaget påverkar inte vår befintliga affär. Redan idag har vi mycket goda relationer med institutionella aktörer på kapitalmarknaden och vår utlåning rullar på precis som vanligt, säger Erika Eliasson till Realtid.

Hon poängterar att Lendify successivt har fått ner kostnaden på upplånat kapital, och att bolaget bland annat har klarat av coronakrisen bra. I april såg bolaget en viss ökning av försenade betalningar, men redan i maj var nivåerna tillbaka på de normala. Däremot lägger FI:s beslut visst grus i maskineriet.

– Vi skulle gärna vilja erbjuda marknadens bästa sparkonto eftersom det ligger i linje med vår ambition att bygga nästa generations bank med bra och konsumentvänliga produkter, säger Erika Eliasson.

ANNONS

Bolaget har idag 40 000 betalande kunder och en lånebok som omfattar 2,5 miljarder kronor. Merparten av utlåningen finansieras via institutionellt kapital, bland annat från Insight Investment. Cirka 20 procent kommer från privatpersoner och företag som investerar i korgar av lån eller direktlån, så kallade peer-to-peer-lån. Ungefär 90 procent av dessa finansiärer investerar i en korg av lån som Lendify kallar för autoinvest, där eventuella kreditförluster täcks av bolagets kreditriskfond.

Lendifys nettoomsättning under 2019 uppgick till 130 miljoner kronor jämfört med 64 miljoner året före. Resultatet efter skatt för helåret 2019 blev dock minus 163 miljoner kronor, att jämföra med minus 152 miljoner kronor föregående år.

Några av bolagets största ägare är medgrundaren John-Christian de Champs, iZettlemiljardären Håkan Roos och Axisgrundaren Martin Gren. I våras tog Lendify in 150 miljoner kronor i kapital från befintliga ägare.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS