Realtid

Danske Hypotek backar: “Eftersläpning på utlåningen”

Per Tunestam, vd för Danske Hypotek.
"Vi har ett en volatil marknadssituation där räntorna har gått upp. Ökningen har gått snabbare på upplåningssidan än utlåningssidan", säger Per Tunestam, vd för Danske Hypotek. Foto (bakgrundsbild): TT
Anders Frick
Uppdaterad: 28 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

Danske Banks hypoteksbolag Danske Hypotek redovisar genomgående sämre siffror för första halvåret 2023 jämfört med samma period 2022. Vd Per Tunestam säger till Realtid att det beror på att kostnadsökningen kommer snabbare på upplåningssidan än vad som går att ta ut från kunderna, men att eftersläpningen beräknas komma ikapp senare i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rörelseresultatet för Danske Hypotek uppgick till 476,7 miljoner kronor för januari-juni i år, vilket kan jämföras med 501,0 miljoner kronor samma period 2022. För räntenettot är siffrorna 467,5 Mkr respektive 635,1 Mkr. Förklaringen till de sämre siffrorna är att upplåningskostnaderna ökar omedelbart när räntorna höjs, medan utlåningssiffrorna har en inbyggt fördröjning. Det säger vd Per Tunestam till Realtid.

– Vi har ett en volatil marknadssituation där räntorna har gått upp. Ökningen har gått snabbare på upplåningssidan än utlåningssidan, säger Per Tunestam.

Han poängterar att Danske Hypotek existerar av regelskäl för att ge Danske Bank tillgång till den svenska kapitalmarknaden, något som bolaget har gjort sedan 2017.

– Refinansieringen av cykeln för upplåning beror bland annat på våra obligationer, medan räntorna för utlåningen sätts när bolånetagarnas räntetider förfaller. Eftersläpningen på utlåningen får den effekten, säger han.

Han poängterar att annan stor skillnad för Danske Hypotek jämfört med vanliga banker är att man inte har någon inlåning.

– Inlåningen i koncernen sköts av Danske Bank, och detta faktum påverkar också vårt räntenetto negativt, säger han.

När kommer siffrorna ikapp?
– Det sker gradvis nu under hösten och räntenettot är kanske i kapp i slutet av året till det nya högre ränteläget, säger Per Tunestam.

Under 2021 passerade Danske Hypotek 100 miljarder i utestående obligationsvolym men när det gäller bolån så har Danske Bank minskat sin marknadsandel. Den senaste rapporterade marknadsandelen för banken är 3,3 procent, vilket kan jämföras med 3,8 procent 2020.

ANNONS

Fotnot: I morgon tisdag, klockan 10, presenterar Finansinspektionen sin rapport om bankernas marginal på bolån.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]