Realtid

Danske Bank går mot strömmen med högrisklån: ”Riskaptiten är som bortblåst”

"Vi har inrättat en särskild allokering på mångmiljonbelopp för utlåning till bolag med högre risk, vilket bolag i detta segment har. I dagsläget då tillgången på riskkapital har minskat så kan vi gå in med skuldfinansiering. På så sätt kan vi även underlätta dialogen mellan VC och scaleups, vilket innebär att man helt enkelt inte behöver resa lika mycket kapital", säger Stefan Granlund, Head of Growth på Danske Bank.
"Vi har inrättat en särskild allokering på mångmiljonbelopp för utlåning till bolag med högre risk, vilket bolag i detta segment har. I dagsläget då tillgången på riskkapital har minskat så kan vi gå in med skuldfinansiering. På så sätt kan vi även underlätta dialogen mellan VC och scaleups, vilket innebär att man helt enkelt inte behöver resa lika mycket kapital", säger Stefan Granlund, Head of Growth på Danske Bank.
Anders Frick
Uppdaterad: 02 dec. 2022Publicerad: 02 dec. 2022

När andra finansiärer avvaktar och minskar sitt engagemang i startups och scaleups så går Danske Bank mot strömmen och lanserar en särskild lånesatsning till bolag med högre risk. Målet är att flytta fram bankens positioner bland entreprenörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är väldigt kallt på riskkapitalfronten just nu, det konstaterade Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith, när Realtid nyligen intervjuade honom på startupevenemanget Slush. 

Stefan Granlund, Head of Growth på Danske Bank, säger samma sak:

– Det är riktigt utmanande för svenska startups och scaleups. Från att ha varit stekhet under många år så är riskaptiten nu som bortblåst. Särskilt de utländska VC-bolagen avvaktar, de som tidigare dammsög marknaden på ”billiga” bolag, på grund av skillnaderna i hur parterna värderar bolagen, säger Stefan Granlund.

Trots detta gör Danske Bank Growth genom en satsning på just scaleups, alltså bolag som har nått lite längre än rena startupföretag.

– Vi har inrättat en särskild allokering på mångmiljonbelopp för utlåning till bolag med högre risk, vilket bolag i detta segment har. I dagsläget då tillgången på riskkapital har minskat så kan vi gå in med skuldfinansiering. På så sätt kan vi även underlätta dialogen mellan VC och scaleups, vilket innebär att man helt enkelt inte behöver resa lika mycket kapital, säger Stefan Granlund.

Enligt honom finns det bland scaleupföretagen flera guldkorn, som banken – med rätt finansiering och rådgivning – kan vi ta vidare till nästa fas.

– Det handlar om bolag där vi ser en lönsamhet, långsiktighet och affärspotential under ytan. Vid första anblick visar många scaleups inte på lönsamhet eftersom man tidigare främst har fokuserat på tillväxt. Exempelvis är svenska scaleups med en prenumerationsbaserad intäktsström intressanta, men även lösningar där det finns en stark betalningsvilja och expansionspotential, säger han.

Vad kräver scaleups jämfört med bolag som inte är lika snabbväxande?
– Till skillnad från traditionella bolag har scaleups en mycket hög tillväxttakt som gör att dessa bolag redan tidigt blir komplexa, och då krävs en helt annan bredd av produkter och kompetens än vad ett traditionellt bolag med samma omsättning hade behövt. Bolagen har gjort ett antal investerarrundor och har en bra bas, men när man ser på företagens balansräkning så behöver man andra glasögon och förståelse för hur kapitalanskaffningsresan normalt ser ut, för att kunna bedöma den underliggande affären. Röda siffror säger bara en del av sanningen, säger han.

ANNONS

Varför gör ni den här satsningen just nu?
– Under finanskrisen föddes flera av dagens unicorns och hela svenska startupcommunityn växte sig stark. Vår övertygelse är att innovationskraften kommer vara minst lika stark nu och Danske Bank har sina rötter i entreprenörskapet och med de satsningar vi gör nu på allokeringar av kapital och resurser med kunskaper så vill vi flytta fram positionerna. Det gäller hela företagsmarknaden, säger han.

Hur ska ni rent praktiskt arbeta med detta?
– Det handlar om att vara ute och möta bolagen, och ha något riktigt att komma med. Jag har själv jobbat inom flertalet techstartups och vet hur det är. Vi försöker ta de lärdomarna och implementera ett entreprenöriellt mindset i hur vi jobbar med segmentet. Vi utmanar hela tiden även internt i hur vi kan utveckla våra tjänster och produkter för att anpassa oss till det snabbt skiftande marknadsläget, säger han, och fortsätter:

– Som storbank har vi möjligheterna och resurserna att stötta dessa bolag i sin tillväxtresa och göra skillnad, något som jag önskar att jag hade haft tillgång till när jag var entreprenör, säger Stefan Granlund.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS