Realtid

Dags för nationell samordning för att minska CO2-utsläpp i datacenter

Staffan Stymne, vd för T.Loop.
Staffan Stymne, vd för T.Loop.
Realtid.se
Uppdaterad: 16 aug. 2023Publicerad: 16 aug. 2023

Vi står mitt i en digital revolution. Den snabbt accelererande utvecklingen av artificiell intelligens (AI), 5G och Internet of Things (IoT) innebär att mängden data vi genererar och hanterar ökar exponentiellt. Detta medför ett ökat behov av energi för att driva och kyla datacenter, vilket i sin tur bidrar till klimatproblemet. Vi har kommit till en kritisk punkt där vi måste balansera teknikens potential och de miljöpåverkande konsekvenser detta medför. Därför efterlyser vi en nationell strategi för en samordnad och hållbar datahantering. Det skriver Staffan Stymne, vd för T.Loop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Datacenter är navet i vår digitalisering och bör behandlas som en av vår tids mest betydande basindustrier. Tidigare politiska beslut, som slopandet av skatterabatten på el för datahallar, har inte tagit hänsyn till miljömålen. Datacenter förbrukar mycket energi och kan belasta elsystemet.

Vi efterlyser nu central koordinering för hållbar datahantering. För att undvika ökade koldioxidutsläpp från datacenter, som idag står för ca 1–2 procent av den globala elanvändningen, måste vi flytta servrar till platser där spillvärmen kan återvinnas och användas för att minska energibehovet för nedkylning.

Datacenter består till största del av energiinfrastruktur för att säkra eltillförsel och kylning av servrar och nätverk. Energiinfrastruktur och energiflöden som idag oftast är mer eller mindre outnyttjade. Med rätt teknikval och design kan energiresurserna i datacenter samutnyttjas för att lagra och återvinna energi och därmed ge ett positivt bidrag till energi- och klimatomställningen. Datacenter behöver alltså inte vara en belastning för vare sig energiomställningen eller klimatet utan har tvärtom mycket goda möjligheter att göras helt energicirkulära.

Datacenter innebär dessutom stora investeringar som ska leva i 20-30 år. Därför är det angeläget att nu, inför en skenande datatillväxt, göra rätt beslut så att vi inte låser in oss i ett linjärt synsätt för ett så pass samhällsviktigt infrastruktursystem.

AI-teknik är särskilt energikrävande på grund av beräkningarna som krävs för träning och bearbetning av data. Men AI har enorm potential att säkra välfärden och rädda planeten genom minskade utsläpp och förbättrad energieffektivitet.

Enligt World Economic Forum kan den globala AI-marknaden vara värd 1 600 miljarder dollar år 2030. Detta illustrerar det enorma trycket på datacenter. Till exempel i Danmark beräknas energianvändningen för datacenter tredubblas fram till 2025 och stå för cirka 7 procent av landets elanvändning.

Men det finns alltså lösningar. Brittiska regeringens strategidokument om nettonollutsläpp, offentliggjordes 2021, pekar på att spillvärme från datacenter kan användas för att värma upp bostäder och företag. Länder som Sverige, Danmark, Norge, Island och Nederländerna har potential att bli föregångsländer inom detta område.

Exemplen är många. I Frankfurt finns flera testprojekt där de idag tar vara på spillvärme från datacenter för att värma upp byggnader. Detta minskar behovet av fossila bränslen för uppvärmning och därmed minskade CO2-utsläpp.

ANNONS

Ett annat område med stor potential är när det gäller så kallade edge datacenter. Med en ökad efterfrågan på omedelbar datahantering, exempelvis i robotiserade operationer, behöver servrarna vara så nära utförandet som möjligt. Detta medför möjligheter att placera servrar i fastigheter och återanvända energin som generas för att värma upp fastigheten.

Datacenter har en betydande miljöpåverkan och behöver regleras för att säkerställa hållbarhet.

Vi välkomnar kommande lagstiftning kring rapporteringskrav för energistatistik för att göra branschen mer transparent. Vi anser dock att vi behöver göra ännu mer med tanke på den snabba teknik och AI-utvecklingen.Vi vill se följande åtgärder implementeras direkt:

1.     Ta fram en standardmetod för att beräkna klimatavtrycket från datacenter.
2.     Inför krav eller styrmedel för att effektivisera datacenter och främja användning av spillvärme, värmepumpar och energilagring.
3.     Kräv energiprestanda vid offentlig upphandling av datacenter- och molntjänster.
4.     Inför krav på rapportering av digitalt klimatavtryck i hållbarhetsredovisningar för noterade bolag.  Även om CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) har antagits av EU är det upp till varje medlemsland att implementera direktivet på nationell nivå.
5.     Förbättra energiplaneringen för att utnyttja spillvärme och synergieffekter.

Sverige kan vara ett föregångsland för att utnyttja spillvärme och lagringsresurser från datacenter och göra en verklig skillnad. Vi har redan tekniken, och andra länder som Danmark, Norge, Island och Nederländerna har även dem kommit långt. Vi måste agera nu för att säkerställa en hållbar datahantering för framtiden och inte kompromissa med vår planet.

Staffan Stymne
Vd T.Loop

Källor:
1.     Energimyndigheten, Energianvändning i datacenter och digitala system (2023)  
2.     World Economic Forum, “This is the AI balancing act: between its huge potential and growing emissions” (2023)
3.     Energistyrelsen, Danmark, Klimastatus og –fremskrivning 2022 (KF22): Datacentre   
4.     UK Government, Net Zero Strategy (2021)
5.     RISE, EU policies and its relevance to the circular transition of Swedish industrial companies (2023)

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]